Společnost BP plc (NYSE-BP) očekává nárůst tržeb

Středa 17. ledna v 14:30 BP FX24
Budoucnost společnosti  BP plc (NYSE-BP) má více co do činění s cenou ropy, než co do postupů řízení samotné společnosti. Cena ropy v posledním období vzrostla již od nejnižší ceny ropy, která se také pohybovala  pod hranicí 30 USD za barel až k dnešním relativně vyšším cenám ropy na světovém komoditním trhu. Aktuální cena ropy WTI  dne 17.ledna 2018, zhruba v čase 14:12 CET byla ve výši 63,45 USD za barel a  ropa BRENT 68,76 USD za barel. Tyto skutečnosti zaujaly investory a zvýšily tak jejich zájem o akcie právě společnosti BP plc (NYSE-BP), kdy cena akcie od začátku tohoto roku 2018 k obchodnímu dni 16. ledna 2018 vzrostla o + 1,02 % na aktuální hodnotu ve výši  42,46 USD za akcii.

Společnost BP plc (NYSE-BP) je britská nadnárodní ropná a plynárenská společnost se sídlem v Londýně, která byla založena v květnu roku 1908, jako anglo-perská ropná společnost. O rok později dne 14. dubna se společnost přejmenovala na British Petroleum Company PLC. Dne 31. prosince 1998 se změnila společnost na BP Amoco PLC. a dne 1. května 2001 se společnost změnila na aktuální název BP plc (NYSE-BP). Společnost  patří mezi sedm největších konglomerátů v oblasti těžby ropy a plynu na světě a je v tomto odvětví šestou společností na světě v oblasti tržní kapitalizace. Společnost BP plc (NYSE-BP) působí ve všech oblastech ropného a plynárenského průmyslu, včetně průzkumu a výroby, rafinérií, distribuce a marketingu , petrochemie , výroby elektřiny a obchodování. Společnost se také podílí na rozvoji v oblasti obnovitelných energii v oblasti biopaliv a větrné energie. Společnost vykonává svou obchodní činnost v 72 zemích světa, těží okolo 3,3 milionu barelů ropy denně a disponuje celkovými zásobami ropy v celkovém objemu 17,81 miliardy barelů. Společnost také provozuje 18.000 čerpacích stanic po celém světě a její největší dceřinou společností ve Spojených státech je divize BP America.

Společnost BP plc (NYSE-BP)  očekává, že ceny ropy WTI  zůstanou v tomto roce 2018 v rozmezí mezi 55  až 65 USD. Tento fakt také pomůže ceně akcie společnosti pro nárůst dalších investorů díky stabilnímu cenovému růstu ceny akci, kterou v trendu růstu ovlivňuje nárůst ceny ropy, která je jakýmsi konečným teploměrem finančního zdraví společnosti BP plc (NYSE-BP), která utržila za fiskální rok 2016 celkový obrat v hodnotě 183 miliard USD s provozním ziskem 2,89 miliard USD. Po odečtení všech nákladů společnosti vznikl čistý zisk 115 milionů USD. Společnost disponuje celkovými aktivy v hodnotě 263,3 miliard USD s vlastním kapitálem 96,84 miliard USD. Společnost zaměstnává svých 74.500 kmenových zaměstnanců.

Společnost BP plc (NYSE-BP) vyplácí také svým akcionářům atraktivní, pravidelnou kvartální dividendu, kdy aktuální dividendový výnos je 5,65 % p.a.. Vlastní výše dividendy byla schválená valnou hromadou společnosti na hodnotu 2,40 USD na akcii. Společnost se stala aktuálně velice žádanou u akcionářů pro nákup akcií právě společnosti BP plc (NYSE-BP),   především díky nárůstu ceny ropy, která je aktuálně nad 60 USD za barel a tak zvyšuje peněžní toky investic společnosti, ale také díky atraktivní dividendě, která bude mít již v únoru známý datum pro vyplacení dividendy. Podle analytiků makléřských společností a finančních stratégů investičních bank lze očekávat již v krátkodobém investičním horizontu nárůst ceny akcie, kde byla stanovena  průměrná cílová cena na hodnotu 44,35 USD za akcii.