Společnost Chevron Corporation v zájmu investorů

Středa 11. července v 11:00 103
 

Společnost Chevron Corporation (NYSE-CVX) zaznamenala za první čtvrtletí letošního roku 2018  silný nárůst čistého zisku oproti stejnému čtvrtletí předchozího roku a to o + 35 procent na hodnotu 3,638 miliard USD. Za tyto skutečnosti může především  nárůst cen ropy, jelikož ceny ropy Brent a WTI stále roste a společnost má významný podíl rafinérského a maloobchodního trhu na západním pobřeží a pobřeží slonoviny. Společnost Chevron Corporation (NYSE-CVX) také již od minulého roku posiluje těžbu břidličného plynu, s důvodu globálně se rozvíjejícího směru v oblasti zelené energie v průmyslu a výrobě automobilů. Tyto skutečnosti zaujaly soukromé investory a nadnárodní investiční korporace pro nákup akcií společnosti Chevron Corporation (NYSE-CVX), kdy se cena akcie obchodního dne 10. července 2018 za jeden den zvýšila o + 1,27  % své ceny na hodnotu 127,59 USD za akcii.

Chevron Corporation (NYSE-CVX) je nadnárodní  energetická společnost, která byla založena v roce 1911 pod názvem Standard Oil of California. Společnost sídlí v San Ramonu v Kalifornii v USA. V roce 1984 společnost koupila Gulf Oil Corporation a změnila název na Chevron Corporation. V roce 2001 pak koupila společnost Texaco a změnila název na Chevron Texaco. V roce 2005 se název společnosti vrátil k předchozímu názvu Chevron Corporation. Společnost podniká ve více než 180 zemích světa a ve všech oblastech spjatých s ropou, zemním plynem a geotermální energií. Společnost se také zabývá vyhledáváním ložisek, těžbou, zpracováním, přepravou i prodejem.  Společnost Chevron Corporation (NYSE-CVX)  řídí své investice dceřiných a přidružených společností a zajišťuje administrativní, finanční řízení a technologie na podporu dceřiných společností, které se zabývají integrovaným energetickým a chemickým provozem. Společnost Chevron Corporation  se zabývá především těžbou ropy a zemního plynu, také přepravou ropy mezi mezinárodními exportními  ropovody, ale také přepravou, skladováním a prodejem zemního plynu. Následné výrobní operace pro výrobu produktů  se skládají především z ropy. Společnost také zajišťuje přepravu ropy a přepravu produktů spojené s podnikáním v ropném průmyslu, ale také přepravu ropy potrubím, námořními plavidly, přepravu vlaky a výrobou a prodejem komoditních petrochemických produktů, jako jsou plasty, přísady do paliv a různé maziva.

Analytici zpravodajské společnosti  Seeking Alpha předpovídají společnosti  Chevron Corporation (NYSE-CVX) v tomto druhém čtvrtletí, které aktuálně běží silný nárůst tržeb, kde by podle analytiků také mělo mít vliv na celkových tržbách společnosti Chevron Corporation nárůst ceny ropy a tak i vyšší marže u svých rafinérií a tak tedy i navýšení tržeb. Společnost Chevron Corporation (NYSE-CVX)  také aktuálně rozšiřuje své těžební odvětví v oblasti těžby plynu díky velice žádanému  globální využití v budoucnu v oblasti řízeného přechodu na ekologické zdroje u automobilového průmyslu. Společnost za fiskální rok 2017 utržila celkový obrat v hodnotě 141,722 miliard USD. Po odečtení všech nákladů společnosti vznikl čistý zisk v hodnotě 9,195 miliard USD. Celková aktiva společnosti jsou na hodnotě 253,806 miliard USD s vlastním kapitálem 148,124 miliard USD. Společnost zaměstnává svých 51.900 kmenových pracovníků.

Společnost také vyplácí svým akcionářům kvartální dividendu, která je velice atraktivní pro drobné investory a nadnárodní investiční korporace. Aktuálně je dividendový výnos 3,51 % p.a. a  vlastní výše dividendy schválená valnou hromadou společnosti má hodnotu 4,48 USD na akcii. Tyto akcie společnosti Chevron Corporation (NYSE-CVX) jsou aktuálně velice žádané u investorů především díky silnému nárůstu tržeb za první čtvrtletí letošního roku a také i díky silnému růstovému potenciálu ceny akcií  (NYSE-CVX) v souvislosti především s globálním růstem cen ropy a rozšiřování těžby břidličného plynu. Podle analytiků makléřských společnosti a finančních stratégů investičních bank lze očekávat v krátkodobém, až střednědobém investičním horizontu růst ceny akcie (NYSE-CVX), kdy byla stanovena průměrná cílová cena na hodnotu 141,56 USD za akcii.