Společnost Exxon Mobil vykázala silný růst zisku

Úterý 27. února v 08:16 Belgium ExxonMobil Executive Killed
Společnost Exxon Mobil Corporation (NYSE-XOM)  oznámila ve své výroční zprávě hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí roku 2017 a celý rok 2017, kde vykázala silný nárůst zisků. Společnost také oznámila, že dokončila akvizici na získání 25% podílu od společnosti Eni SpA  bloku 4 v Mosambiku, kde společnost v polovině tohoto roku převezme odpovědnost za veškeré operace. Tyto skutečnosti zaujaly investory  a zvýšily tak jejich zájem o akcie (NYSE-XOM). Cena akcie společnosti Exxon Mobil Corporation (NYSE-XOM) k obchodnímu  dni 26. února 2018 vzrostla za tento obchodní den o + 1,69 %  své ceny jako jednodenní nárůst na aktuální hodnotu 78,84 USD za akcii.

Exxon Mobil Corporation (NYSE-XOM) je výrobcem a prodejcem komoditních petrochemických výrobků, včetně olejů, aromatů, polyethylenu, polypropylen plastů a řady dalších speciálních produktů. Společnost byla založena dne 30. listopadu v roce 1999 a její hlavní sídlo se nachází ve městě Irving ve státě Texas v USA. Společnost má několik divizí a dceřiných společností s názvy, mezi než patří ExxonMobil, Exxon, Esso nebo Mobil. Divize a přidružené společnosti své produkty uvádějí na trh ve Spojených státech a dalších zemích světa. Jejím hlavním oborem činnosti je především průzkum a produkce ropy, zemního plynu, výroba ropných produktů, přepravy a prodej ropy, zemního plynu a ropných produktů. Disciplinované využití kapitálu, realizace projektů a asset managementu poskytuje společnosti trvalou vynikající finanční výkonnost v celém hospodářském cyklu.

Čistý zisk společnosti Exxon Mobil Corporation (NYSE-XOM) se za fiskální rok 2017 oproti předchozímu roku zvýšil o neuvěřitelných  +151 % na hodnotu 19,710 miliardy USD což je velikým překvapením téměř všech analytiků. Společnost Exxon Mobil Corporation (NYSE-XOM)   se od začátku tohoto roku 2018 především zaměřuje na rozvoj své působnosti v dalších zemích a místech světa, jako je například nová továrna v Singapuru, která bude vyrábět pomocí uhlovodíkových částic pryskyřici. Toto nové zařízení bude mít výrobní kapacitu výroby Escorezových adhezivních pryskyřic 90.000 metrických tun ročně. Tato produkce splní cíl společnosti Exxon Mobil Corporation zdvojnásobit výrobu vysoce výkonné pryskyřice a zvýšit poptávku v asijském Pacifiku.

Společnost Exxon Mobil Corporation (NYSE-XOM) také koncem roku 2017 otevřela osm nových čerpacích stanic v Mexiku. Nové čerpací stanice provozuje společnost Grupo Orsan. Samotná výroba benzínu a nafty dodává ze svých rafinérií společnost ExxonMobil z Texasu. Společnost také plánuje během tohoto čtvrtletí otevřít více než 50 mobilních stanic v Mexiku.  Společnosti Exxon Mobil Corporation (NYSE-XOM) za fiskální rok 2017 utržila celkový obrat v hodnotě 244,363 miliard USD s provozním ziskem 225,689 miliard USD. Po odečtení všech nákladů společnosti vznikl čistý zisk v hodnotě 19,710 miliard USD. Společnost disponuje vlastním kapitálem v hodnotě 232,467 miliard USD a zaměstnává svých 73.500 kmenových pracovníků.

Společnost Exxon Mobil Corporation také pravidelně již 35 rokem vyplácí svým akcionářům atraktivní, pravidelné, kvartální dividendy. Aktuální dividendový výnos je 3,91 %  p.a. a vlastní výše dividendy schválená valnou hromadou společnosti má hodnotu ve výši 3,08 USD na akcii. Díky těmto skutečnostem, kdy společnost Exxon Mobil Corporation (NYSE-XOM)  zvýšila o 151% svůj čistý zisk za fiskální rok 2017 oproti předchozímu roku 2016, ale také díky  plánu společnosti během tohoto čtvrtletí otevřít v Singapuru továrnu, ale také díky otevření 50 nových mobilních stanic během toho čtvrtletí v Mexiku se stal tento akciový titul (NYSE-XOM)  velice atraktivní u investorů pro potencionální možnost nákupu akcií s předpokladem růstu jejich ceny na akciovém trhu. Podle analytiků makléřských společností a finančních stratégů investičních bank lze očekávat již v střednědobém investičním horizontu nárůst ceny akcie, kdy byla stanovena průměrná cílová cena akcie na hodnotu 86,80 USD za akcii. Tento trend růstu ceny akcí dle analytiků plně souvisí i s předpokladem pokračujícího růstu cen ropy na světovém trhu, kdy podle ekonomických zpravodajů se předpokládá cena ropy WTI ve výši až 75 USD za barel v konci letošního roku 2018.