Společnost The British Petroleum Company plc zdvojnásobila svůj zisk

Čtvrtek 1. listopadu BP FX24

Společnost BP plc (NYSE-BP) oznámila 30. října 2018 hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí 2018 a hospodářské výsledky překonaly očekávání analytiků.


Tento britský ropný gigant společnost BP plc (NYSE-BP)  ve třetím čtvrtletí letošního roku 2018 vytvořil zisk v hodnotě 3,8 miliardy USD. Nárůst tržeb společnosti významným způsobem ovlivnil vývoj cen ropy, ale také zavedené sankce USA vůči Íránu. Cena ropy se ještě začátkem  roku 2016 pohybovala na historicky nejnižších hodnotách, a to až pod hranicí 30 USD za barel. Od tohoto roku je toto černé zlato v růstovém trendu a zejména  ropa WTI se obchoduje v průměru okolo 65 USD za barel a evropský protějšek severomořská ropa BRENT nad průměrnou cenovou hranicí 70 USD za barel. Z veliké částí se právě cena ropy podílela na zvýšení tržeb akvizice těžařské společnosti BHP v USA . Tyto skutečnosti zaujaly soukromé investory a nadnárodní investiční korporace pro nákup akcií právě společnosti BP plc (NYSE-BP), kdy aktuální cena akcie byla obchodního dne 31. října 2018 na hodnotě 43,37 USD za akcii s jednodenním nárůstem o + 2,75 % své ceny.


Společnost BP plc (NYSE-BP) je britská nadnárodní ropná a plynárenská společnost se sídlem v Londýně, která byla založena v květnu roku 1908, jako anglo-perská ropná společnost. O rok později dne 14. dubna se společnost přejmenovala na British Petroleum Company PLC. Dne 31. prosince 1998 se změnila společnost na BP Amoco PLC. a dne 1. května 2001 se společnost změnila na aktuální název BP plc (NYSE-BP). Společnost  patří mezi sedm největších konglomerátů v oblasti těžby ropy a plynu na světě a je v tomto odvětví šestou společností na světě v oblasti tržní kapitalizace. Společnost BP plc (NYSE-BP) působí ve všech oblastech ropného a plynárenského průmyslu, včetně průzkumu a výroby, rafinérií, distribuce a marketingu , petrochemie , výroby elektřiny a obchodování. Společnost se také podílí na rozvoji v oblasti obnovitelných energii v oblasti biopaliv a větrné energie. Společnost vykonává svou obchodní činnost v 72 zemích světa, těží okolo 3,3 milionu barelů ropy denně a disponuje celkovými zásobami ropy v celkovém objemu 17,81 miliardy barelů. Společnost také provozuje 18.000 čerpacích stanic po celém světě a její největší dceřinou společností ve Spojených státech je divize BP America.


Finanční ředitel společnosti BP plc (NYSE-BP) , Brian Gilvary řekl pro odborný žurnál CNBC, “Celkově je to dobrý souhrn výsledků, vše funguje dobře. Podkladový zisk z náhradních nákladů, který byl použit jako prostředek pro čistý zisk, dosáhl 3,8 miliardy USD za tříměsíční období končící 30. září 2018“ “Naše zaměření na bezpečnou a spolehlivou operaci a naplňování naší strategie vede k silnému zisku a rostoucímu peněžnímu toku.“ Generální ředitel společnosti BP plc (NYSE-BP), Bob Dudley řekl. „Výroba ropy a plynu za prvních devět měsíců letošního roku vzrostla na 2,5 milionu barelů za den a také zvýšila svou hodnotu a tak i náš růst tržeb.“ Akvizice těžařské společnosti BHP stála společnost BP plc 10,5 miliardy USD.  Společnost BHP Billiton vlastní ropné i plynárenské aktivity a zároveň je třetím největším producentem železné rudy na světě. Společnost BP plc (NYSE-BP) utržila za fiskální rok 2017 celkový obrat v hodnotě 244,58 miliard USD s provozním ziskem 9,47 miliard USD. Po odečtení všech nákladů společnosti vznikl čistý zisk 3,47 miliardy USD. Společnost disponuje celkovými aktivy v hodnotě 276,52 miliard USD s vlastním kapitálem 100,40 miliard USD. Společnost zaměstnává 74.000 kmenových zaměstnanců.


Společnost BP plc (NYSE-BP) také vyplácí svým akcionářům pravidelné, atraktivní, kvartální dividendy, kde díky silnému nárůstu tržeb zvýšila dividendu o 10,25 centů USD za akcii, což je meziroční nárůst o 2,5 %. Dividendový výnos je aktuálně  5,53 % p.a. a vlastní výše dividendy schválená valnou hromadou společnosti má hodnotu 2,46 USD na akcii. Společnost se stala aktuálně velice žádanou u soukromých investorů a nadnárodních investičních korporací pro nákup akcií především díky hospodářským výsledkům za třetí čtvrtletí, ve kterém společnost zdvojnásobila zisk, ale také díky akvizici těžařské společnosti BHP v USA, která vlastní ropné i plynárenské aktivity a přinese tak společnosti BP plc další nárůst tržeb. Podle analytiků makléřských společností a finančních stratégů investičních bank lze očekávat v krátkodobém, až střednědobém investičním horizontu nárůst ceny akcie, kde byla stanovena  průměrná cílová cena na hodnotu 50,30 USD za akcii.