Stoupající napětí na Blízkém východě rozhýbalo cenu ropy

Pátek 17. května Ropa Irán FX24 (318x159)

Obavy investorů z možného narušení plynulosti dodávek ropy z Blízkovýchodní oblasti během čtvrtečního večera a zejména evropského pátečního rána způsobily vyšší denní volatilitu ceny lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate), kdy se cena na komoditním trhu NYMEX ( New Yourk Mercantile Exchange) dne 17.5.2019, zhruba v čase 8:58 CET pro červnové kontrakty letošního roku 2019 pohybovala na hodnotě ve výši 62,81 USD za barel s dosavadním denním mírným poklesem o – 0,1 % své ceny.


Tento zvýšený zájem investorů a růst ceny ropy WTI byl podle ekonomických zpravodajů způsoben zejména vyššími obavami investorů o možnosti narušení plynulosti dodávek ropy z této oblasti Blízkého východu v souvislosti s eskalací zhoršujících se vzájemných vztahů mezi USA a Iránem. Irán po vypovězení tak zvané Iránské smlouvy, kterou spolu uzavřel ještě předchozí prezident USA pan Barack Obama spolu se zástupci zemí EU a Ruské federace nedávno stávající prezident USA pan Donald Trump vypověděl a zavedl sankce na iránský ropný průmysl včetně vývozu iránské ropy a obchodu s ní prostřednictvím třetích stran.


Tyto skutečnosti spolu s potencionálním rizikem otevřeného válečného konfliktu mezi USA a Iránem vyzvolali nejen v řadách investorů oprávněné obavy o spolehlivou dodávku ropy z této oblasti Blízkého východu. S danou bezpečnostní problematikou a obavou o dodávky ropy i souvisí těžební oblasti ropy na území Iráku neb podle zahraničních zpravodajů v napojení na bezpečnostní analytiky existuje důvodné podezření, které prozatím nebylo oficiálně potvrzeno, že irácké bezpečnostní složky sdělili ministru zahraničí USA při jeho nedávné návštěvě v Iráku, že již nejsou schopni zajistit účinnou ochranu  těchto těžebních polí, ba ani bezpečnost pracovníků USA a jejich spojenců na území Iráku. Dále pak nepotvrzené informace uvádějí, že irácká vláda odmítla poskytnout USA část svého území pro americké vojáky v případě zahájení pozemního útoku USA vůči Iránu.


Uváděné informace mají ryze spekulativní a ničím oficiálně nepodložený charakter, nicméně řadu z nich v tomto duchu byla prezentována analytiky a finančními stratégy komoditního trhu a zákonitě vyvolaly obavy investorů a reakce globálního komoditního trhu se dostavila v podobě zvýšeného zájmu a následného růstu cen ropy WTI s daleko vyšší volatilitou své ceny než obvykle. Například během zhruba 20 minut na komoditním trhu NYMEX cena ropy WTI připsala o + 0,21 % své ceny a v průběhu pátečního evropského dopoledne 17.4.2019, zhruba v čase  9:21 CET se obchodovala na hodnotě ve výši 62,94 USD za barel. Evropský protějšek ropy WTI a to severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase obchodovala na komoditním trhu IEE (Intercontinental Exchange Europe) v hodnotě na výši 72,64 USD za barel s dosavadním denním posílením o + 0,03 % své ceny.