Světový ropný přebytek se brzy může změnit v nedostatek

Pátek 27. dubna v 09:19
Ceny ropy v tomto roce zatím stoupaly a to díky snahám OPEC, kterému se podařilo snížit globální ropný přebytek. Trh by ale mohl v brzké době čelit novému problému: nenadálému nedostatku ropy, který by mohl vyhnat ceny ještě výš. Aktuálně během evropského pátečního dopoledne 27.dubna 2018, zhruba v čase 9:14 CET se ropa WTI obchodovala na hodnotě ve výši 68,05 USD za barel a severomořská ropa Brent dosahovala ceny ve výši 74,50 USD. Obě obchodované ropy se v tomto čase nacházely v dosavadním obchodním trendu mírnějšího poklesu své předchozí denní ceny.

Zásoby ropy mezi průmyslovými národy, které tvoří Organizaci pro ekonomický rozvoj a spolupráci (OECD) byly podle zprávy Mezinárodní energetické agentury (EIA) na konci února 2,84 miliard barelů ropy, což je jenom o 30 milionů barelů nad pětiletým průměrem. "Světový přebytek  se v posledních měsících významně zúžil," říká Matthew Parry, vedoucí dlouhodobého průzkumu v poradenské firmě Energy Aspects. "OPEC se velmi přiblížil ke svému původnímu cíli dostat zásoby zemí OECD zpátky na pětiletý průměr." "To, čeho jsme teď svědky, se bude v budoucnosti opakovat častěji. Jednotlivé výpadky nebo hrozby pro dodávku ropy budou mít mnohem větší efekt na ceny," dodává Parry.

V momentě, kdy OPEC v roce 2016 uzavřel dohodu s dalšími těžaři mimo organizaci, včetně Ruska, světové zásoby ropy byly zhruba 348 milionů barelů nad pětiletým průměrem. Podstatná část omezení těžby však není způsobena úmyslně. Pokles těžby ve Venezuele je způsoben ekonomickou krizí a v Angole a v Číně se potýkají s vyčerpanými staršími ložisky.. OPEC by nicméně nedosáhl svého cíle nebýt sílící světové poptávky. Parry považuje pokles zásob převážně za důsledek nad očekávání silné světové poptávky po ropě.

Dalším významným faktorem bylo geopolitické napětí. Například poslední nárůst, kdy ropa WTI za týden končící 13. dubnem skočila o 8,6 %, byl způsoben obavami z americké reakce na údajný chemický útok v Sýrii a možnou odvetu syrských spojenců a významných producentů ropy, Ruska a Iránu. Odle ekonomických zpravodajů v návaznosti na analytiky makléřských společností a finananční stratégy investičních bank lze očekávat i nadále střídavý, avšak trvalý trend růstu cen ropy na světovém komoditním trhu ve výhledu konce letošního roku 2018.