Těžba ropy v rámci OPEC nejníže za 20 let

Úterý 30. června OPEC

Těžba ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v červnu meziměsíčně klesla o 1,92 milionu barelů denně na 22,62 milionu barelů denně. Nacházela se tak na nejnižší úrovni za dvě desetiletí. Vyplývá to z dnešní zprávy agentury Reuters, která vychází z údajů o přepravě ropy od zdrojů z odvětví.

OPEC a další přední světoví těžaři v čele s Ruskem se v dubnu dohodli, že v květnu a v červnu sníží dodávky ropy o téměř deset milionů barelů denně. Začátkem tohoto měsíce pak platnost dohody prodloužili do konce července. Snaží se tak podpořit ceny suroviny, které se dostaly pod tlak kvůli negativnímu dopadu koronavirové krize na poptávku.

Na samotný kartel OPEC podle dohody připadá snížení těžby o zhruba šest milionů barelů denně. Desítka členů OPEC vázaných dohodou podle Reuters v červnu plnila tento závazek na 107 procent, zatímco v květnu to bylo pouze 77 procent. Na červnovém snížení produkce se nejvýrazněji podílela Saúdská Arábie.

Ceny ropy se již v důsledku omezení dodávek suroviny na trh a postupného uvolňování opatření proti šíření koronaviru vrátily nad 40 dolarů za barel poté, co se v dubnu propadly pod 16 dolarů za barel, tedy na nejnižší úroveň za 21 let. Podle zdrojů agentury Reuters je vzhledem k růstu cen a oživování poptávky pravděpodobné, že OPEC a Rusko od srpna snížení produkce ropy zmírní.