TransCanada Corp. sníží dodávky ropy o 85 procent

Středa 22. listopadu v 11:40 Oil T FX24
Společnost TransCanada Corporation oznámila, že do konce listopadu sníží dodávky zhruba o 85 % dodávaného objemu ropy u základního ropovodu Keystone což představuje zhruba 590.000 barelů denně. Potrubí tohoto ropovodu, který spojuje ropné písky Alberty s US rafinériemi bylo uzavřeno minulý týden po úniku zhruba 5.000 barelů v Jižní Dakotě. Analytici přisují tento stav jako jeden z možných hlavních důvodů aktuálního růstu cen ropy na světovém komoditním trhu. Cena ropy během evropského dopoledne 22.listopadu 2017, zhruba v čase 11:10 CET vykazovala trend obchodování v dosavadním býčím trhu. Ropa WTI (West Texas Intermediate) udávala svoji cenu ve výši 57,80 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 1,71 % a severomořská ropa Brent se obchodovala v ceně 63,12 USD za barel s růstem o + 0,88 %. Celkově pak trh s ropou v posledních 24 hodinách zaznamenal průměrný růst u ropy WTI nárůst o + 2 %  své ceny a ropa Brent zvýšila svoji cenu o + 1,2 procenta.

 

Ceny ropy během středy 22.listopadu 2017 pokračuje ve svém růstu a to dle analytiků jednak z důvodů poklesu dodávek ropy prostřednictvím ropovodu Keystone do USA, kdy základní dodávky ropy klesly o zhruba 85 % a týdenní zásoby ropy ve Spojených státech amerických jsou v objemu 6,4 milionů barelů což je zhruba okolo pouhých 70 % celkového objemu těžby denně v USA. Dalším faktorem, který žene ceny ropné produkce vzhůru je pozitivní investorská nálada, kdy investoři očekávají, že na zasedání zemí vyvážejících ropu OPEC (Organiuzation of the Petroleum Exporting Countries) dojde k prodloužení dohody o omezení těžby surové ropy. Toto zasedání se má uskutečnit již příští týden ve čtvrtek 30.11.2017 v rakouské Vídni.

 

Smlouva o omezování těžby surové ropy zemí OPEC má skončit v březnu příštího roku 2018, ale většina investorů na základě odhadů analytiků je přesvědčena, že tento ropný kartel spolu se zeměmi mimo OPEC jako Ruská federace dospěje ke vzájemnému konsensu dohody a termín tohoto ujednání se minimálně do konce příštího roku 2018 prodlouží. "Stále roste konsenzus, že OPEC prodlouží svou dohodu o produkci na konci měsíce. Tato důvěra společně se současným geopolitickým prostředím udržela obchodování s ICE Brent pevně nad 60 dolary za barel," uvedla ve středu nizozemská banka ING.

 

Podle analytiků bankovní skupiny City Group však cena ropy do konce roku 2020 by neměla překročit hranici 65 USD za barel, avšak ke které se již ropa Brent výrazně  přibližuje dodávají finanční stratégové investičních bank. Podle ekonomických zpravodajů geopolitická situace v oblasti Blízkého východu po začátku uklidňování několikaleté občanské války v Sýrii, kde nyní zažehává nové ohnisko dalšího  možného otevřeného válečného sporu mezi Saudskou Arábií a Iránem, dává předpoklad potencionálního růstu cen ropy na světovém komoditním trhu.