Trump obvinil OPEC z umělého navyšování cen ropy

Úterý 24. dubna v 07:22 OPEC S FX24
 

Prezident Spojených států amerických pan Donald Trump v konci minulého týdne a to v pátek 20.dubna 2018 prostřednictvím svého vyjádření na Twitteru obvinil organizaci sdružující země vyvážející ropu OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) z umělého navyšování cen ropy na světovém komoditním trhu. Aktuálně během evropského úterního rána dne 24.dubna 2018, zhruba v čase 7:06 CET se lehká americká ropa WTI obchodovala v ceně 68,90 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,38 % své ceny. Severomořská ropa Brent v uváděném dni a čase udávala svoji cenu na hodnotě ve výši 74,86 USD za barel s denním růstem o + 0,20 % své ceny.

 

Minulý pátek dne 20.4.2018 tj. v den vyjádření pana Trumpa  ukončily tento obchodní den a týden ceny ropy sice se skromnými zisky, ale za to odolaly tak předchozím negativním vlivům způsobeným tweety prezidenta Donalda Trumpa a za celý minulý obchodní týden, který je označován v kalendáři letošního roku 2018 jako šestnáctý v pořadí  je ropa opět v černých číslech a připisuje si cenový zisk. “Ceny jsou uměle pozvednuté. Pokud by se nechovali jako kartel a těžili normálně, ceny by byly níže,“ řekl James Williams, ekonom WTRG Economics. “Je ale nepravděpodobné, že by jeden tweet změnil chování OPEC. Téměř všechny členské státy potřebují, aby se cenová hladina dostala výše a oni mohli stabilizovat své rozpočty.“

 

Květnová ropa West Texas Intermediate si připsala 9 centů, neboli 0,1% a ukončila den 20.4.2018 na 68,38 USD za barel. Dříve tento týden dosáhl americký benchmark 3 a půl letého maxima. Za týden je o 1,5% výše. Červnový kontrakt WTI rovněž získal 0,1% a je na 68,40 USD za barel. Severomořská ropa Brent získala 28 centů, 0,4%, a dosáhla tím na 74,06 USD za barel, čímž se dostala na další rekord od listopadu 2014. Za týden je v zisku 2%. Růst přichází po páteční schůzi OPEC a některých nečlenských zemí v Saudské Arábii. Ministři OPEC na Trumpův tweet rychle zareagovali, saudský ministr Khalid al-Falih dle Bloomberg oznámil, že nic jako umělé ceny neexistuje.

 

Lehká americká ropa, označovaná jako ropa WTI již ve čtvrtek 19.4.2018 utrpěla ztrátu poté, co se největší světoví producenti na setkání v Saudské Arábii shodli na tom, že přebytek ropy z trhu mizí. Očekávání panovala i ohledně toho, zda OPEC po páteční schůzi neoznámí specifický časový rámec jeho dohody. Tím ale, že “se budou držet kurzu, dávají najevo, že chtějí trh stabilizovat na déle než do konce roku,“ řekl expert na energetiku a bývalý hlavní ekonom NGP Energy Cap. Management Anas Alhajji. Tento vlivový faktor se právě začal projevovat v začátku nového obchodního týdne a cena ropy vzrostla, kdy druhý obchodní den nového obchodního týdne, který je označován jako 17-tý týden v pořadí roku 2018 se cena ropy WTI blíží k 70 USD za barel.