USA jsou opět čistým exportérem ropy a ropných produktů

Pátek 6. prosince 142261572123986

Spojené státy americké se v září tohoto roku staly poprvé od čtyřicátých let minulého století čistým exportérem ropy a ropných produktů. Hlavním důvodem pro setrvalý růst exportu je vývoj v oblasti těžby břidlicové ropy a zrušení zákazu jejího exportu z USA.


USA i nadále posiluje v oblasti těžby a exportu ropy, což dokazují statistiky amerického ministerstva energetiky, které zpracoval deník Financial Times. V průměru USA exportovaly o 89 000 barelů ropy denně více, než importovaly.


Za celý měsíc měly Spojené státy pozitivní bilanci poprvé od čtyřicátých let. Důsledkem toho mimo jiné je, že se USA díky pozitivní obchodní bilanci ropy, vyšší těžbě zemního plynu a výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů stávají čím dál méně závislými na dovozu energetických surovin.


Jedná se přitom o podstatný obrat oproti předchozím letům, ještě před deseti lety totiž USA  importovaly v průměru 12 mil. barelů ropy denně. Kromě již zmiňovaných faktorů pomohly k navýšení  exportu i úspory ve spotřebě ropy v dopravě, a to i přesto, že od dob poslední recese se množství přepravy opět zvýšilo.


USA se staly poprvé po téměř 80 letech čitým exportérem ropy Zdroj grafu: FT.com


USA se staly poprvé po téměř 80 letech čistým exportérem ropy Zdroj grafu: FT.com

USA v září vyvážely do zahraničí celkem 8,757 milionů barelů ropy a ropných produktů denně, zatímco dovoz dosáhl 8,668 milionů ropy. Hlavní podíl na importu měly zejména americké rafinerie, a to i přesto, že domácí těžba ropy (kterou by za běžných okolností mohly zpracovávat), byla rekordní.


Důvodem je, že řada rafinérií je uzpůsobena i ke zpracování méně kvalitních druhů ropy (těžších a s vyšším obsahem síry). Pro některé tak může být důvodem k importu ekonomika provozu, jelikož díky nákupu levnější, ale méně kvalitní, zahraniční ropy mohou zvýšit svoji rafinérskou marži.


Těžba ropy se v USA v září vyšplhala na 12,5 milionů barelů denně. Podle údajů od Baker Hughes ovšem již dvanáct měsíců v řadě klesá počet aktivních těžebních vrtů. Podle zprávy z 27. listopadu je jich v USA pouze 668, zatímco v loňském roce jich bylo 887. Další vývoj bilance USA je proto nejistý.


Zdroj: Oemergetice