V cenové válce pomáhá Rusku oslabení rublu

Neděle 29. března Saudska Arabie vs. Rusko

V aktuálním boji o podíl na ropném trhu a rozkolu mezi Ruskem a Saúdskou Arábií by mohl, dle výpočtů agentury Reuters, pokles rublu dát Rusům výhodu, jelikož by ropu produkovali levněji než Saúdové.


Ruská měna ztratila od počátku března letošního roku téměř pětinu své hodnoty vůči americkému dolaru (cena ropy je v dolarech za barel). Důležité je datum 6. 3. 2020, protože je to den, kdy došlo k neúspěšnému vyjednávání o prohloubení ropných škrtů (návrh o 1,5 mil. bpd), jakožto i k neprodloužení současných škrtů (1,7 mil. bpd).


Skokový propad cen ropy v důsledku koronaviru a nevydařeného jednání zastupitelů OPEC+ výrazně přispěl k oslabení rublu až na hranici pohybující se okolo 80 USD/RUB, tedy na nejslabší úroveň od začátku roku 2016.


Oproti tomu je nutné uvést, že saúdská měna, saúdský riyal (SAR), je vázána na americký dolar pevným směnným kurzem 3,75 USD/SAR.


Produkční náklady ruské společnosti Rosněfť byly v loňském roce v průměru na hodnotě 199 rublů za barel ropného ekvivalentu, neboli 3,1 USD. Saúdská společnost Saudi Aramco pak měla produkční náklady na úrovni 10,6 SAR (2,8 USD).


Produkční náklady Rosněfti by ovšem v důsledku propadu hodnoty rublu mohly klesnout až na cca 2,5 USD, jak vyplývá z výpočtů agentury Reuters založených na aktuálním směnném kurzu USD/RUB. Dotaz agentury Reuters na reálný dopad na náklady společnosti Rosněfť nezodpověděla.



„Jak je zdůrazněno v našich nedávných finančních výsledcích za rok 2019, Saudi Aramco si udrželo pozici mezi producenty s nejnižšími produkčními náklady celosvětově,“ komentovali situaci zástupci Saudi Aramco.



Spolupráce tak má skončit k 31. 3. 2020 a obě strany daly jasně najevo, že svou produkci plánují navýšit, čímž usilují také o podíl na trhu, který v minulosti ztratili ve prospěch USA a dalších producentů, kteří se na ropných škrtech nepodíleli.


Igor Sechin, výkonný ředitel Rosněfti, označoval v minulosti koordinované snižovaní produkce za škodlivé (pro producenty) a prohlašoval, že ničí ruský ropný průmysl, zatímco vytváří prostor pro zvýšení dodávek z amerických ropných břidlic.