Výroba ropy v USA na rekordu

Čtvrtek 9. listopadu v 09:25 Oil FXG
Zveřejněné předběžné vládní údaje z USA ukazují, že produkce ropy ve Spojených státech amerických v týdnu do 3.listopadu 2017 zaznamenávají překonání týdenní produkce na rekordní hodnoty. Dosavdní rekord těžby v USA je datován červnem roku 2015, kdy objem dosáhl hodnoty ve výši 8,4 milionů barelů denně. Aktuálně reportovaná data ohledně produkce ropy v USA uvádí již rekordní hodnotu těžby ve výši 9,62 milionů barelů denně. Podle analytiků a finančních stratégů již tato značně rekordní produkce ropy v USA naráží na relativně vysokou cenu ropy na světovém komoditním trhu. Cena lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) byla dne 9.11.2017, zhruba v čase 8:49 CET na hodnotě 56,85 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,07 % své ceny. Sevromořská ropa Brent udávala svoji cenu ve výši 63,58 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,14 % své předchozí ceny.

 

Pravdou je, podle ekonomických zpravodajů , že v současnosti tato předběžná reportovaná vládní data jsou předmětem velmi podrobné revize, ale podle posledních nepotvrzených zpráv těchto ekonomických zpravodajů se ukazují jako tvrdošíjně pravdivá. Tomu to sdělení ohledně týdenní produkce ropy v USA odpovídá i fakt, že  dle zprávy EIA z minulého týdne vývoz ropy z USA již překonal objem ve výši 2 miliony barelů denně. Američtí těžaři, kteří převážně používají pokročilé moderní metody těžby ve formě tak zvané břidličné těžby frapováním již zmařily plány velkých globálních producentů ropy k omezování zásob ropy. Tato jejich rekordní těžba z velké části zamezuje vytváření podmínek pro snižování globálních zásob ropy a snižování vlastní těžby surové ropy  s cílem zvýšení ceny ropy na světovém komoditním trhu.

 

Právě na toto téma snižování produkce ropy se již za nedlouho v konci listopadu 2017 mají setkat zástupci členských zemí vyvážejících ropu sdružených v kartelu OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) v rakouské Vídni. Toto vrcholné zasedání organizace OPEC se uskuteční již 30.listopadu 2017 v sídle této organizace v rakouské Vídni, kde podle ekonomických zpravodajů právě prodloužení omezení těžby surové ropy bude hlavním tématem. V návaznosti na ekonomické zpravodaje pak analytici makléřských společností uvádějí, že podle jejich odhadů je vysoce pravděpodobné, že i za této situace rekordní těžby v USA dojde k prodloužení termínu omezení těžby surové ropy, který nyní platí dle předchozích dohod do konce března příštího roku 2018.

 

Celkový objem závazku snížení těžby surové  ropy zemí OPEC představuje snížení produkce o zhruba 1,8 milionu barelů denně a dle nezávislých pozorovatelů je tento limit dodržován ba i překročen. K tomuto závazku se přidali následně i další země vyvážející ropu a to zejména Ruská Federace (RF). Rusko jako takové je z velké části na rozdíl od USA při tvorbě svého státního rozpočtu na příjmu z ropného průmyslu závislé a tudíž růst cen ropy podporuje i ekonomický růst Ruské federace. Podle ekonomických  zpravodajů příjem RF do státního rozpočtu z těžby ropy a jejího následného zpracování představuje zhruba 25 % podíl z celého státního rozpočtu této světové jaderné velmoci.

 

Vývoj cen ropy v dlouhodobém až strategickém investičním horizontu dle předních světových finančních stratégů lze predikovat jako potencionálně klesající z důvodu vzniku nových technologií, které umožňují alternativní pohon automobilů a ostatních zařízeních doposud fungujících na klasických technologiích zážehových či vznětových motorů. Celkově pak globální spotřeba ropy zahrnuje právě zhruba 50 %  podíl spotřeby ropy právě pro tyto automobily a stroje.  Avšak podle stejných odborníků na trh s ropou v krátkodobém až střednědobém investičním horizontu lze předpokládat pokračující pozvolný růst cen ropy, který by dle analýzy odborníků ze Citi bank Group neměl do konce roku 2020 překročit hodnotu ceny ropy WTI  ve výši 60 – 65 USD za barel.