Vývoz ropy z USA dosáhl maxima

Čtvrtek 2. listopadu v 10:53 Oil and USD FX24
Týdenní vývozy lehké americké ropy dosáhly nejvyšší hodnoty a dosáhly tak na historická maxima ve výši 2,13 milionů barelů denně, přičemž americká denní produkce ropy vykazuje objem ve výši 9,55 milionů barelů. Podle odborníků na trh s ropou se tak tato produkce surové lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) se vrátila do zhruba stejně vysoké úrovně jako v období do července roku 2015. Aktuálně v průběhu evropského dopoledne dne 2.listopadu 2017, zhruba v čase 10:19 CET se lehká americká ropa WTI obchodovala na světovém komoditním trhu v ceně 54,07 USD zas barel s dosavadním denním poklesem o – 0,42 % své ceny. Severomořská ropa Brent v uváděném dni a čase vykazavola svoji hodnota ve výši 60,20 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,48 % své předchozí ceny.

 

Ceny ropné produkce dle ekonomických zpravodajů na základě informací od analytiků makléřských společností a finančních stratégů investičních bank roste na základě očekávání, že kartel zemí vyvážejících ropu OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) prodlouží dohodu o škrtech své těžby surové ropy v rámci globálního omezování umisťování produkce ropy na světový trh formou snížení objemu těžby surové ropy. Odborníci na trh s ropou v této souvislosti uvádějí, že investoři zároveň předpokládají, že potencionálně trh pro vývoz ropy z USA i nadále zůstane otevřený.

 

Vlastní aktuální cena ropy se již během středy 2.11.2017 snížila po té co reportovaná data ukázala, že vývoz ropy z USA dosáhl na nejvyšší úroveň a objem vývozu ropy z USA překročil hranici 2 milionů barelů denně. Poslední zveřejněná celková data týdenní produkce ropy v USA prokázala, že vlastní těžební produkce ropy Spojených států představuje objem ve výši 9,55 milionů barelů denně. Tato denní produkce ropy v USA, dle expertů na trh s ropou není již daleko od objemů, které produkovaly Spojené státy americké do 5.června 2015, kdy denní objem produkce dosahoval 9,61 milionů barelů.

 

Těžba ropy v USA podle ekonomických zpravodajů zaplnila přerušené dodávky ropy ze zemí OPEC, které v rámci dohody o škrtech své produkce omezily těžbu ropy dodávanou na světový trh. Vzhledem k tomu, že drtivá většina investorů je přesvědčena, že na zasedání OPEC v konci listopadu letošního roku 2017 v rakouské  Vídni dojde k prodloužení  dohody OPEC o omezení těžby i za původně dohodnutý termín března příštího roku 2018, vlastní cena ropné produkce na trhu vzrostla. Momentální pokles cen dle analytiků je způsoben jednak reakcí na zvyšující se produkce ropy v USA a zároveň i přirozeným jevem trhu, kdy dochází k výběru zisků zrealizovaných investory.