Začne opět americká ropa směřovat do Číny?

Čtvrtek 7. února Ropa FB

Množství lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) přímo z produkce Spojených států amerických, které se přepravuje do Číny je nyní mnohem nižší než tomu bylo zhruba před rokem než vypukla tak zvaná americko – čínská obchodní válka.


 


Zásoby ropy, které opustily USA v Texasu již koncem prosince loňského roku 2018 podle ekonomických zpravodajů tvoří pouze hrstku té ropné produkce, která byla dovážena před rokem. Nicméně dva ropné tankery a to Jag Lakshya, který vezl zhruba 1 milion barelů ropy a vyplul 16.12.2019 již dorazil 3.února 2019 do Číny. Druhý tanker Manifa vyplul 31.12.2018 s nákladem zhruba 2 milionů barelů ropy a jeho připlutí do Číny se očekává okolo 17.února 2019. Tato dodávka zhruba 3 milionů barelů ropy z produkce USA do Číny tak představuje průlom vzájemných obchodních vztahů a to ještě před jednáním v březnu 2019 ohledně narovnání obchodních vztahů USA a Číny a případnému uzavření vzájemné obchodní dohody.


 


Za této situace v kontextu vrcholícího napětí ve Venezuele, a to v zemi s největšími zásobami ropy na světě se během čtvrtečního evropského dopoledne 7.února 2019, zhruba v čase 9:07 CET lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) na světovém komoditním trhu obchodovala v ceně na hodnotě ve výši 53,56 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,83 % své předchozí ceny. Evropský protějšek ropy WTI a to severomořská ropa Brent se v udávaném dni a čase obchodovala na hodnotě své ceny ve výši 62,18 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,81 % své ceny. Nicméně i přes tento dílčí pokles ceny si ropa WTI zachovává od začátku letošního roku nárůstovou hodnotu, kdy ropa WTI od začátku letošního roku 2019 vzrostla o + 16,03 % své ceny.


 


Podle analytiků makléřských společností a finančních stratégů je současný pokles cen ropy na globálním komoditním trhu způsoben několika faktory a to zejména tradičním ovlivňovatelem ceny ropy což je posilující americký dolar (USD). Podle dolarového indexu DXY byla hodnota USD v oprůběhu evropského čtvrtečního dopoledne 7.2.2019, zhruba v čase 9:15 CET ve výši 96,52 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,13 % své bodové hodnoty. Dále pak pokles cen ropy způsobily obavy investorů z nadměrné produkce ropy a to zejména z USA po obnovení dodávek ropy USA do Číny s výhledem možné obchodní dohody mezi USA a Čínou spolu s navýšením dodávek surové ropy. Rovněž dle analytiků pokles cen ropy způsobil výběr zisků investory, kterého dosáhly během několika dnů, kdy cena ropy zamířila směrem k vyšším cenám. Odhady finančních stratégů stále udávají dosažitelnou cenu ropy WTI v rozmezí okolo 60 USD za barel a pro ropu Brent pak odhadují cenu okolo 65 USD za barel v již krátkodobém až střednědobém investičním horizontu.