Země OPEC se již předběžně dohodly o snížení těžby

Pátek 7. prosince OPEC V FX24

Zasedání představitelů zemí vyvážejících ropu, sdružených v kartelu OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) ve čtvrtek 6.12.2018 dospělo k předběžné dohodě o dalším omezení těžby surové ropy. V pátek dne 7.12.2018 pak zástupci OPEC budou jednat s několika dalšími partnerskými zemi ohledně připojení k tomuto snížení a to zejména se zástupci Ruské federace.


Hlavní snahou tohoto opatření v podobě snížení těžby surové ropy je zvýšení cen ropy a ropné produkce na světovém komoditním trhu. Proti omezování celosvětové ropné produkce jsou pak zejména Spojené státy americké (USA), kdy již ve středu 5.12.2018 americký prezident pan Donald Trump vyzval zástupce OPEC, aby dodávky ropy nikterak neomezovali. Samotné Spojené státy se však jednání OPEC ani jako pozorovatel neúčastní neb antimonopolní zákony USA toto nedovolují a zároveň v Spojených státech není na tato opatření jednotný názor a ropný sektor v USA je v této věci silně roztříštěn.


Během zasedání OPEC v sídle organizace a to v rakouské Vídni, které bylo stanoveno jako dvou denní ve dnech 6.-7.12.2018 se cena ropy na světovém komoditním trhu pohybuje v převažujícím trendu medvědího trhu. Aktuálně během evropského pátečního dopoledne 7.12.2018, zhruba v čase 9:09 CET se cena lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) pohybovala na hodnotě ve výši 50,95 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 1,05 % předchozí ceny. Evropský protějšek této ropy WTI a to ropa Brent se v uváděném dni a čase obchodovala také v poklesu o – 0,83 % své ceny na hodnotě ve výši 59,56 USD za barel.


Tento pokles cen ropy a to zejména pokles ceny ropy Brent pod 60 USD za barel podle analytiků makléřských společností a ekonomických zpravodajů vypovídá o tom, že investoři stále mají silné obavy z toho zda a jak bude tato předběžná dohoda naplňována. Rovněž tak investoři nevěří tomu, že tentokrát znovu i Ruská federace se ve zvýšeném objemu snížení těžby surové ropy k závazku OPEC připojí. Nicméně pokud k tomuto dojde analytici očekávají následnou reakci trhu ve formě rychlejšího tempa růstu cen ropy na světovém komoditním trhu. Toto tempo růstu cen ropy bude z velké části i závislé na tom zda samotní účastníci dohody její pravidla budou striktně dodržovat. Předběžně se hovoří o snížení těžby OPEC v objemu zhruba o dalších 1 – 1,4 milionu barelů ropy denně.


V rámci zasedání OPEC ve Vídni toto společenství zemí vyvážejících ropu o jedno svého člena tak zvaně zeštíhlilo a to o Katar, který již v předstihu oznámil, že z OPEC vystoupí. Rozhodnutí Kataru nicméně nepřichází jako zcela překvapivé, jelikož se jedná o nejmenšího producenta z Blízkého východu a pátého nejmenšího producenta ropy z celé skupiny OPEC, Katar tak přispívá zhruba pouze 2% do celé produkce skupiny. Katarský ministr energetiky Saad Sherida al-Kaabi oznámil, že rozhodnutí ohledně opuštění skupiny je založeno na snaze jeho země zaměřit se na těžbu zemního plynu, nicméně analytici hovoří spíše o možném sporu se Saudskou Arábií.