Zpomalení globálního růstu snižuje ceny ropy

Pátek 26. července WTI H FX24

Aktuální vývoj cen ropy na světovém komoditním trhu se sice momentálně vyvíjí v obchodním trendu býčího trhu, avšak podle prognóz analytiků a světových ekonomů lze pod vlivem zpomalení tempa globálního růstu ekonomiky očekávat i zpomalení tempa růstu cen ropy na globálním komoditním trhu až i jejich možný pokles.


Aktuálně v průběhu evropského pátečního rána dne 26.července 2019, zhruba v čase 7:28 CET se cena lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) pohybovala na hodnotě ve výši 56,24 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,39 % své ceny. Obchodování s ropou WTI tak od začátku letošního roku 2019 zaznamenalo dle dat technické analýzy cenový růst o + 16,39 procenta. Evropský protějšek a to severomořská ropa Brent vykázala od začátku letošního roku 2019 svůj cenový růst o + 14,87 procenta a aktuálně v uváděném dni a čase se obchodoval jeden barel za 63,45 USD s dosavadním denním růstem o + 0,09 % své ceny.


Podle průzkumů světové tiskové agentury Reuters je více než 500 renomovaných ekonomů, kteří se stále obávají obchodní války mezi USA a Čínou, nadále podle nich hrozí riziko prohloubení světového hospodářského růstu i přes očekávání, že hlavní centrální banky sníží úrokové sazby nebo zmírní svoji monetární politiku vedoucí k oslabení měn a to zejména amerického dolaru jako klíčové komoditní měny. Zvyšující se pesimismus je patrný z posledních průzkumů z 1. - 24. července, které ukazují, že výhled růstu téměř 90% z více než 45 oslovených ekonomik byl buď snížen, nebo ponechán beze změny. To platí nejen pro tento rok, ale i pro rok 2020.


Přestože obavy z přerušení dodávek ropy v oblasti Perského zálivu a obecně pak na Blízkém východě vedly k nedávným cenovým výkyvům, cena ropy byla obecně pod tlakem obav z globálního ekonomického růstu uprostřed rostoucích známek škod způsobených drsnou čínsko-americkou obchodní válkou za poslední rok. “Býčí sázky budou drženy jako rukojmí výhledu globálního růstu,” uvedl v poznámce Stephen Innes, řídící partner společnosti Vanguard Markets. Týden poté, co Írán zadržel britský tanker v Perském zálivu, vyslala Velká Británie do tohoto teritoria svoji válečnou loď, aby doprovodila všechna britská plavidla přes Hormuzskou úžinu.  K této záležitosti bezpečné obchodní cesty v oblasti Perského zálivu se vyjádřil i americká ministr zahraničí pan Mike Pompeo, kdy ve čtvrtek 25.7.20189 v televizním rozhovoru prohlásil, že pokud to bude nutné, odjede do Íránu na další kolo rozhovorů s cílem snížit napětím mezi Teheránem a Washingtonem.


Na základě těchto skutečností a dalších doposud jen odhadovaných událostí se analytici makléřských společností a finanční stratégové investičních bank domnívají, že k další eskalaci bezpečnostního napětí v dané oblasti nedojde a rovněž tak již vylučují možnost řešení tohoto sporu přímým vojenským zásahem ze strany USA vůči Iránu. Z tohoto pak usuzují to, že cena ropy z důvodů přerušení dodávek z této oblasti Blízkého východu již výrazněji nevroste neboť s největší pravděpodobností dodávky ropy narušeny prvotně se ukazujícím válečným konfliktem nebudou. Tito odborníci pak uvádějí, že lze i nadále předpokládat růst cen ropy na globálním komoditním trhu, avšak z důvodů pokračující dohody kartelu OPEC a spřátelených zemí a zejména pak Ruské Federace ohledně snížení těžby surové ropy s cílem zvýšení ceny ropy na komoditním trhu. Dalším faktorem pro potencionální růst cen ropy je snaha FED i ECB o snížení směnné hodnoty jak USD tak EUR a zvýšení inflace.