Cena ropy Brent míří k 90 USD za barel

Čtvrtek 17. května v 13:26 13
Severomořská ropa Brent zdražila lehce nad cenovou hranici 80 amerických dolarů za barel.
Tato cena severomořské ropy Brent se poprvé od listopadu 2014 dostala nad 80 dolarů za barel. Největším důvodem je to, že investoři se obávají poklesu vývozu této energetické suroviny z Íránu po obnovení amerických sankcí. Analytici z bankovního domu Morgan Stanley uvádějí, že cena této severomořské ropy Brent by mohla dosáhnout ceny ve výši 90 USD za barel a to nejpozději do roku 2020. Toto své tvrzení opírají o fakt neustále se zvyšující poptávky a zároveň poukazují na velmi nízký stav zásob ropy, které se blíží k pětiletým minimům svého předchozího stavu.

Aktuálně v průběhu obchodního dne 17.května 2018 se doposud severomořská ropa Brent obchodovala v rozmezí od 79,22 USD za barel až po své dosavadní denní maximum ve výši ceny ropy Brent na hodnotě 80,18 USD za barel. Momentálně dne 17.5.2018, zhruba v čase evropského poledne okolo 13:09 CET se tato energetická surovina ropa Brent obchodovala v ceně na hodnotě ve výši 79,91 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,79 % své ceny. Americký protějšek této ropy a to lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) se v uváděném dni a čase obchodovala rovněž v trendu růstu své předchozí ceny ve výši 72,09 USD za barel s dosavadním denním růstem o +0,84% své předešlé denní ceny.

Finanční stratégové a analytici investiční banky Morgan Stanley tak na základě svých analýz udávají, že cena ropy Brent nejpozději do roku 2020 překročí hranici 90 USD za barel. Tato analýza předně zdůvodňuje zvyšující se cenu o základní ekonomický parametr a to, že neustále se bude zvyšovat převis poptávky nad nabídkou. Zájem spotřebitelů již nyní dosahuje značných nárůstů jak ze strany provozu automobilů tak i leteckých přepravců. Celosvětově pak rafinérie ropy bojují se spotřebou pohonných hmot, kdy stav zásob paliv poklesl již téměř k pětiletému minimu. V příštích několika letech očekáváme těsnost jednoho konkrétního produktu - středního destilátu - k tomu, abychom vedli k síle v jedné konkrétní tekutině, v ropě a zejména v surovinách, které vypadají jako Brent," řekl Martijn Rats, globální ropný stratég společnosti Morgan Stanley.