Cena ropy stoupla a míří k 100 USD za barel

Úterý 25. září v 07:18 558
Futures ropy již v minulém týdnu, který je označován v kalendáři letošního roku 2018 jako třicátý osmý v pořadí stouply o více než 1 % poté, co před zveřejněním dat o amerických ropných zásobách posílila rizika pro světovou ropnou nabídku. Nedávné poznámky ze strany představitelů Saudské Arábie údajně vzbudily dojem, že jsou Saudi spokojeni s vyššími cenami. Podle analytiků předních světových investičních bank může cena ropy ještě v konci letošního roku 2018 nebo v začátku příštího roku 2019 dosáhnout i svých historických hodnot a to okolo cenové hranice až 100 USD za barel.

Aktuálně v průběhu nového obchodního týdne, který je označován v kalendáři letošního roku 2018 jako třicátý devátý v pořadí a to během úterního evropského rána dne 25.září 2018 nadále cena lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate)udržuje svoji cenu nad  hranicí 70 USD za barel a zhruba v čase 7:01 CET se na světovém komoditním trhu obchodovala na hodnotě ve výši 72,36 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,25 % své předchozí ceny. Ropa WTI tak k tomuto uváděnému dni posílila svoji hodnotu a to od začátku letošního roku 2018 o + 23,67 % své předchozí ceny, v ročním porovnání tak cena ropy WTI vzrostla o + 38,41 % své ceny za posledních 52 týdnů.

Evropský protějšek ropy WTI a to severomořská ropa Brent rovněž posílila svoji hodnotu na světovém komoditním trhu a udržuje svoji cenu nad hranicí 80 USD za barel. Aktuálně během evropského úterního rána dne 25.9.2018 se na světovém komoditním trhu její cena pohybovala ve výši 81,44 USD za barel s dosavadním denním posílením o + 0,30 % své předchozí ceny. Severomořská ropa Brent tak dle technické analýzy v ročním porovnání posílila svoji hodnotu o + 44,51 % své předchozí ceny za posledních 52 týdnů. Cena ropy Brent vzrostla od začátku letošního roku 2018 o + 27,61 % své ceny.

Saudští představitelé podle agentury Bloomberg nemají v úmyslu hnát ceny ropy výš, ale přivykají představě vyšších cen futures, k čemuž pravděpodobně dojde v důsledku sankcí uvalených na Irán, které mají vstoupit v účinnost během dvou měsíců.  "Pokud Saudské Arábii nevadí vyšší ceny ropy, znamená to, že pravděpodobně nezvýší objem těžby ve snaze vyrovnat klesající poptávku," řekla Fiona Cincotta, senior tržní analytička v City Index. Poznámky ze strany Saudské Arábie přišly před schůzí dozorčí komise OPEC  a má zajistit, že státy dodržují požadavky stanovené dohodou z ledna 2017. V červnu 2018 se OPEC a další těžaři dohodli, že zvýší objem těžby o milion barelů za den ve snaze vyvarovat se potenciálnímu nedostatku ropy.

Americký prezident Donald Trump v květnu 2018 odstoupil od jaderné dohody s Iránem a uvalil na něj sankce, které míří obzvlášť na íránskou těžbu. Hlavní ropní těžaři, včetně Ruska, se snaží přijít na to, jak nastolit rovnováhu na trhu poté, co jsou sankce uvaleny. Během nedávného rozhovoru s S&P Global Platts řekl Alaa al-Yassiri, ředitel irácké State Oil Marketing Organization, že jeho země by mohla “okamžitě“ navýšit produkci, aby trh podpořila předtím, než budou iránské sankce v platnosti. Globall Platts očekává, že denní globální produkce by se kvůli poklesu u třetího největšího těžaře na světě zmenšila o 1,4 milionu barelů.