Exxon Mobil Corporation v zájmu investorů

Středa 6. prosince v 10:27 XOM FX24
Společnost Exxon Mobil Corporation (NYSE-XOM)  oznámila, že podepsala v Singapuru memorandum s Technologickou univerzitou Nanyang a Národní univerzitou v Singapuru, aby se tyto dvě Univerzity staly zakládajícími členy nového výzkumného a vývojového centra. Toto partnerství  je vůbec první svého druhu mimo území USA. Zároveň zájem investorů o akcie ropných společností stoupá po té, co 30.listopadu 2017 ve Vídni byla zeměmi vyvážejících ropu sdružených v karelu OPEC prodloužena dokonce příštího roku 2018 dohoda o pokračování omezení těžby surové ropy s cílem zvýšení ceny ropy na světovém komoditním trhu.  Tyto skutečnosti zaujaly investory  a zvýšily tak jejich zájem o akcie (NYSE-XOM). Aktuální cena akcie této společnosti Exxon Mobil Corporation (NYSE-XOM)k obchodnímu  dni 5.prosince 2017 byla na hodnotě 82,89 USD za akcii.

Exxon Mobil Corporation (NYSE-XOM) je výrobcem a prodejcem komoditních petrochemických výrobků, včetně olejů, aromatů, polyethylenu, polypropylen plastů a řady dalších speciálních produktů. Společnost byla založena dne 30. listopadu v roce 1999 a její hlavní sídlo se nachází ve městě Irving ve státě Texas v USA. Společnost má několik divizí a dceřiných společností s názvy, mezi než patří ExxonMobil, Exxon, Esso nebo Mobil. Divize a přidružené společnosti své produkty uvádějí na trh ve Spojených státech a dalších zemích světa. Jejím hlavním oborem činnosti je především průzkum a produkce ropy, zemního plynu, výroba ropných produktů, přepravy a prodej ropy, zemního plynu a ropných produktů. Disciplinované využití kapitálu, realizace projektů a asset managementu poskytuje společnosti trvalou vynikající finanční výkonnost v celém hospodářském cyklu.

Společnost Exxon Mobil Corporation (NYSE-XOM) oznámila, že spolupracuje s dvěma Singapurskými univerzitami na otevření nového Singapurského Energy Centra, které se otevře v roce 2019. Toto nové centrum se bude zaměřovat na nové objevy a významné zlepšení v oblasti výzkumných technologií, které by mohly zlepšit produkci energie a zvyšování energetické účinnosti a dalších úsilí o zmírnění rizika v oblasti změny klimatu. Jako zakládající člen, společnost Exxon Mobil Corporation (NYSE-XOM)  bude podporovat širokou škálu výzkumných projektů v raném stadiu, také vědci budou spolupracovat se studenty a fakultami obou univerzit, stejně jako s dalšími přispěvateli v průmyslu. Společnosti Exxon Mobil Corporation (NYSE-XOM) za fiskální rok 2016 utržila celkový obrat v hodnotě 197,52 miliard USD s provozním ziskem 40,95 miliard USD. Po odečtení všech nákladů čistý zisk společnosti činil 7,84 miliard USD. Společnost disponuje celkovými aktivy v hodnotě 330,3 miliard USD s vlastním kapitálem 167,3 miliard USD. Společnost zaměstnává svých 73.500 kmenových pracovníků.

Společnost Exxon Mobil Corporation (NYSE-XOM) také  pravidelně již 34 rokem vyplácí svým akcionářům atraktivní, pravidelné, kvartální dividendy. Aktuální dividendový výnos společnosti Exxon Mobil Corporation je  3,72  %  p.a. a vlastní výše dividendy schválená valnou hromadou společnosti je na hodnotě  3,08 USD na akcii.  Podle analytiků makléřských společností a finančních stratégů investičních bank lze očekávat v krátkodobém, až střednědobém investičním horizontu nárůst ceny akcie a byla stanovena průměrná cílová cena na hodnotu 94,00 USD za akcii.  Vlastní momentální průběh obchodování  s ropou na komoditním trhu, během evropského dopoledne 6.prosince 2017 se nacházel v trendu medvědího trhu, kdy cena ropy WTI byla na hodnotě 57,34 USD za barel s denním poklesem o – 0,49 % své ceny a ropa Brent vykazovala svoji cenu ve výši 62,61 USD za barel v denním poklesu o – 0,40 % ceny. Predikce analytiků v tomto ohledu sdělují, že je vyšší předpoklad možného růstu cen ropy ještě v závěru tohoto roku 2017, avšak  v závislosti na hodnotě USD vůči ostatním světovým měnám na Forex trhu.