Lehká americká ropa WTI zaznamenala růst své ceny

Středa 28. srpna Ropa CZ

Cena ropy na globálním komoditním trhu v posledních hodinách stoupla po té, co pokles zásob ropy v USA zmírnil obavy investorů z nožné ekonomické recese v obchodu s ropou a zejména s lehkou americkou ropou WTI (West Texas Intermediate). Aktuální cena ropy WTI tak během středečního evropského dopoledne 28.srpna 2019, zhruba v čase 10:18 CET dosáhla na hodnotu ve výši 55,52 USD za berel s dosavadním denním růstem o + 1,07 % své předchozí ceny.


Evropský protějšek ropy WTI a to severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase obchodovala na komoditním trhu ICE (Intercontinental Exchange Europe) v ceně 59,93 USD za barel s dosavadním denním posílením o + 0,71 % své předchozí ceny. V ročním porovnání ovšem tato dosažená cena stále představuje celkový roční pokles o – 18,87 % ceny za posledních 52 týdnů. Nicméně od začátku letošního roku 2019 hodnota severomořské ropy Brent však stoupla o + 8,33 % své ceny. Údaje vyplývající z dat technické analýzy dle analytiků makléřských společností ve vztahu k porovnání růstu ceny lehké americké ropy WTI jsou obdobné jako u ropy Brent, avšak nárůst od začátku letošního roku je silnější a roční pokles ceny ropy WTI oproti ropě Brent je nižší.  Cena ropy WTI od začátku letošního roku 2019 vrostla o + 14,62 % ceny a celkový roční pokles vykazuje ve výši – 14,61 % ceny.


Ceny ropy ve středu 28.8.2019 doposud vzrostly, když americká ropa vzrostla o 1% poté, co zpráva o inventuře stavu zásob ropy v USA ukázala, že americké zásoby klesly více, než se očekávalo, což pomohlo zmírnit obavy ze zpomalení tempa ekonomického růstu v důsledku čínsko-americké obchodní války. Americké ropné zásoby minulý týden prudce poklesly, když dovozy klesly, klesly o 11,1 milionu barelů, ve srovnání s očekáváním pro čerpání 2 milionů barelů, což ukázaly údaje z průmyslové skupiny, American Petroleum Institute (API). Týdenní zpráva vlády USA má být zveřejněna také ve středu ráno dle času USA východního pobřeží a pokud oficiální čísla potvrdí data API, bude to největší týdenní pokles za devět týdnů. ”Čerpání mamutí surové zásoby přinejmenším prozatím uklidnilo ty americké recesivní zkázy a pochmurné obavy, které visely nad ropnými trhy jako temný mrak,” řekl Stephen Innes, vedoucí partner Valor Markets.


Přesto obavy z globálního růstu těžby surové ropy uprostřed zuřící obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou pravděpodobně přinesou své zisky, míní analytici. Americký prezident Donald Trump  již v pondělí 26.8.2019  řekl, že věří, že Čína je upřímná, pokud chce dosáhnout dohody, zatímco čínský vicepremiér Liu řekl, že Čína je ochotna vyřešit spor prostřednictvím „klidných“ jednání. V úterý dne 27.9.2019  však na čínském ministerstvu zahraničí vznikly obavy ze vzájemných vztahů v rámci obchodu,  ba ani neslyšeli o žádném nedávném telefonním hovoru mezi Spojenými státy a Čínou v oblasti obchodu,  následně pak  řekli, že doufájí v to, že Washington může zastavit své nesprávné jednání a vytvořit podmínky pro rozhovory, uvedli ekonomičtí zpravodajové. Čínské ministerstvo obchodu minulý týden uvedlo, že zavede dodatečné sazby ve výši 5% nebo 10% na 5 078 produktů pocházejících ze Spojených států,  a to včetně ropy, zemědělských produktů a malých letadel. V odvetě pak prezident USA pan Donald Trump řekl, že nařizuje americkým společnostem, aby prozkoumaly způsoby, jak uzavřít operace v Číně a vyrábět výrobky ve Spojených státech.