Napětí na Středním východě zvedá cenu ropy

Pondělí 19. února v 14:23 1485
 

Jedním z faktorů podle analytiků a finančních stratégů makléřských společností, který v posledních dnech zvýšil cenu ropy je zvyšující se bezpečnostní napětí mezi Izraelem a Iránem na Středním východě. Toto však nevylučuje stále přítomné obavy investorů z neustále rostoucí produkce ropy v Spojených státech amerických. Cena lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) se v začátku nového obchodního týdne, označovaného v kalendáři letošního roku 2018 jako osmý v pořadí pohybovala během evropského odpoledne 19.února 2018, zhruba v čase 13:43 CET ve výši své ceny na hodnotě 62,13 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,73 % své ceny.

 

Evropský protějšek americké lehké ropy a to severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase pohybovala se svoji cenou na hodnotě ve výši 65,11 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,42 % své předchozí ceny. K tomuto pozitivnímu obchodnímu trendu ve znamení býčího trhu dochází i přes mírné posilování hodnoty amerického dolaru (USD) na mezinárodním devizovém trhu vůči ostatním světovým měnám. Aktuálně dne 19.2.2018, zhruba v čase 13:48 CET se hodnota USD dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) pohybovala na hodnotě 89,15 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,06 % bodové hodnoty dle tohoto indexu, uvádějí ekonomičtí zpravodajové.

 

Dalším faktorem zvýšení ceny ropy, která dosáhla své nové dvoutýdenní maximum je dle analytiků investičních bank a společností je skutečnost, kdy došlo ke globálnímu oživení akciového trhu. Páteční obchodování dne 16.února 2018 na Wall Street – NYSE (New Yourk Stock Exchange) mělo převahu pozitivního investorského sentimentu a převážná většina hlavních US akciových indexů uzavřela tento obchodní den nárůstem své bodové hodnoty. V pondělí dne 19.2.2018 US trhy na Wall Street jsou uzavřeny z důvodu státního svátku President day. Evropské akciové trhy za svojí druhou polorovinou obchodní dne 19.2.2018 signalizují mírnější pokles, který je převážně způsoben výběrem zisků investory, kterých dosáhli v minulém týdnu.

 

Izraelský premiér pan Benjamin Netanjahu v neděli 18.února 2018 řekl, že Izrael by mohl jednat proti samotnému Iránu a jeho spojencům na Blízkém východě po té co spory v hraniční oblasti se Sýrií přivedly Izrael do přímé vojenské konfrontace. Investoři v reakci na tento postoj Izraele zvýšili svoji poptávku po ropě v obavě vypuknutí širšího válečného konfliktu v této Blízkovýchodní oblasti a zejména přímo v oblasti tak zvaného Středního východu jako strategického místa pro další zpracování surové ropy a především místa s možností efektivní přepravy. Mezitím americké ropné plošiny zvýšily svůj objem těžby a do produkce se zapojilo 7 nových plošin a aktuálně v USA dle zprávy Baker Hughes pracuje 798 ropných plošin.