Obava z obchodní války žene ceny ropy vzhůru

Úterý 10. dubna v 13:22 OIL 116 FX24
Ceny ropy během úterý dne 10.dubna 2018 se blížily cenové hranici 70 USD za barel. Investoři již oproti minulému týdnu jsou více optimističtější a věří, že spor mezi Spojenými státy a Čínou bude možné vyřešit bez většího poškozování globální ekonomiky. Čína již slíbila větší otevření své ekonomiky a nabídla snížení dovozních cel a to zejména pro automobily. Dále pak růstu cen ropy na světovém trhu obecně pomáhá piokračující omezování těžby ropy ze strany zemí OPEC a Ruska.

 

Aktuálně během evropského úterního odpoledne dne 10.dubna 2018 se cena lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) pohybovala zhruba v čase 12:53 CET na hodnotě ve výši 64,29 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 1,37 % své ceny. Evropský protějšek této ropy WTI a to severomořská ropa Brent v uváděném dni a čase vykazovala svoji cenu ve výši 69,61 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 1,40 % své předchozí ceny. Podle ekonomických zpravodajů hlavní příčinou momentálního rychlejšího tempa růstu cen ropy je spor mezi dvěma největšími spotřebiteli ropy, kterými právě jsou USA a Čína.

 

Čínský prezident pan Xi Jinping právě v úterý 10.dubna 2018 slíbil otevřít ekonomiku země a snížit dovozní tarify cel jako projev smířlivého tónu zejména směrem k Spojeným státům americkým. Nejen komoditní trh zaznamenal růst, ale i asijské akciové trhy zaznamenaly růst cen akcií po té co jejich investoři tuto zprávu vnímají vysoce pozitivně. Čínský akciový index SHANGHAI uzavřel dnešní obchodní den 10.4.2018 růstem o + 1,67 % své předchozí bodové hodnoty a japonský akciový index NIKKEI rovněž posílil o + 0,54 % bodů.

 

Evropské akciové trhy doposud v průběhu probíhajícího obchodního dne 10.4.2018 vykazují nárůsty bodových hodnot svých akiových indexů. Například německý index DAX zhruba v čase 13:10 CET vykazoval růst o + 1,12 % své předchozí bodové hodnoty a akciový index Velké Británie, londýnský FTSE doposud vykazoval denní růst o + 0,69 % své předchozí hodnoty v rámci probíhajícího obchodního dne. Burza cenných papírů Praha – PSE (Prague Stock Exchange) prostřednictvím svého akciového indexu PX vykazovala denní růst o + 0,13 % bodů.

 

Obavy investorů z dlouhotrvajícího obchodního sporu mezi USA a Čínou jako mezi dvěma největšími světovými ekonomikami zvýšily v minulém týdnu investorskou nejistotu včetně porušení rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou globálního trhu což mělo a má za následek zvyšování cen ropy na světovém komoditním trhu. Nicméně náznak polevení tohoto napětí mezi USA a Čínou podle analytiků makléřských společností nepovede k rychlému snížení cen ropy a to i s ohledem na očekávanou zprávu EIA ohledně výše dodávek a stavu zásob ropy v USA.