Pokles zásob ropy v USA zvýšil její cenu

Středa 10. července Ropa AL FX24

Obchodování s ropou na komoditním trhu během středy 10.července 2019 zaznamenalo po oznámení stavu zásob ropy v USA růst cen této komodity.  Americké zásoby ropy klesly a to již čtvrtý týden v řadě, což zmírnilo obavy investorů z nadměrné nabídky uprostřed globálního obchodního napětí.


Aktuálně tak v průběhu středečního evropského dopoledne 10.července 2019, zhruba v čase 9:39 CET se na komoditním trhu lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala na hodnotě ve výši 58,81 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 1,69 % své ceny. Evropský protějšek ropě WTI a to severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase obchodovala na hodnotě ve výši 64,96 USD za barel s dosavadním denním posílením o + 1,25 % své ceny. Lehá americká ropa WTI tak dle technické analýzy zaznamenala od začátku letošního roku 2019 růst o + 22,22 % své ceny a ropa Brernt vykázala od začátku roku 2019 svůj růst o + 17,60  %  své ceny.


Americké zásoby ropy v minulém týdnu klesly více, než se očekávalo, také zásoby benzínu se snížily. V úterý 9.7.2019 se objevily údaje z průmyslové skupiny American Petroleum Institute (API), které odhalily tyto skutečnosti a budou teprve verifikovaně zveřejněny vládní agenturou EIA. Zásoby ropy v týdnu k 5.7.2019 klesly o 8,1 milionu barelů na 461,4 milionu barelů, což je v porovnání s analytickým očekáváním o 3,1 milionu barelů více. Oficiální údaje z vládní Energetické informační správy (EIA) budou zveřejněny později večer ve středu 10.9.2019. „Ceny jsou nyní vyvážené, protože investoři čekají na nový podnět,“ řekl Fawad Razaqzada, technický analytik společnosti FOREX.com. „Stimul by mohl přijít v podobě prudké změny zásob ropy v USA.“, dodal tento analytik.


Ceny ropy byly pod tlakem obav z globálního ekonomického růstu v důsledku rostoucího náznaku škody z obchodní války mezi USA a Čínou, která v průběhu loňského roku narůstala. Nižší ekonomický růst obvykle znamená snížení poptávky po komoditách, jako je ropa. To pravděpodobně ovlivní poptávku po komoditách, ačkoli stimulační opatření mohou v některých případech podpořit poptávku po komoditách, Předpokládá se, že americká těžba ropy v roce 2019 vzroste na rekordních 12,36 milionů barelů denně (bpd)  z 10,96 milionu bpd  dosažené loňského roku, uvádějí ekonomičtí zpravodajové v napojení na analytiky předních světových makléřských společností. Mimo jiné pro zvýšení ceny ropy na komoditním trhu svědčí i fakt, že OPEC a ostatní výrobci ropy vedeni Ruskem se minulý týden dohodli na prodloužení omezení těžby surové ropy do března 2020 s cílem dosažení vyšší ceny na trhu.