Ropa stoupá na nejvyšší hodnotu za březen 2018

Středa 21. března v 13:31 Oil WTI FX24
Futures ropy v úterý 20.3.2018 stouply na nejvyšší pozici za celý březen po zprávách o sílícím napětí mezi Iránem a Saudskou Arábií a obavách ze stavu venezuelské produkce. Dubnové futures West Texas Intermediate během úterý dne 20.3.2018 stouply o + 1,34 USD (o + 2,2  % ceny) na 63,40 USD za barel a s koncem obchodního dne vypršely. Květnové futures WTI, které se tak staly hlavním kontraktem, stouply o + 1,41 USD (o +2,3 % ceny) na 63,54 USD za barel.  Futures ropy Brent stouply o + 1,37 USD (o + 2,1 % ceny) na 67,42 USD za barel.

Aktuálně během začátku evropského odpoledne dne 21.března 2018, zhruba v čase 13:18 CET se na světovém komoditním trhu cena lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) dostala na hodnotu ve výši 64,17 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,99 % své ceny. Evropský protějšek ropy WTI a to severomořská ropa Brent se obchodovala v uváděném dni a čase na hodnotě ve výši 68,19 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 1,14 % své ceny. Jak  ropa Brent tak ropa WTI dosáhly nejvyšších hodnot od konce února letošního roku 2018.

"Očekáváme, že venezuelská těžba bude nadále klesat," řekl Scott Gecas, seniorní stratég v Long Leaf Trading Group. Venezuelský objem těžby za únor byl podle dat z International Energy Agency o více než půl milionu barelů nižší než před rokem. Pokles přišel jako důsledek hluboké hospodářské krize v zemi. Nicméně rekordní objem americké těžby slábnoucí venezuelský ropný průmysl nahradí. Analytici předpovídají nárůst v amerických ropných zásobách o 2,6 milionu barelů. Stav zásob přitom stoupl v šesti ze sedmi posledních týdnů.

Kromě komplikací ve Venezuele se do cen ropy promítlo i napětí mezi Saudskou Arábií a Iránem. Irán se patrně v dohledné době nechystá ukončit svůj jaderný program a do hry se tak můžou vrátit americké ropné sankce. Tuto domněnku potvrdilo vyjádření prezidenta USA Donalda Trumpa, podle kterého musí evropské státy "napravit příšerné chyby" v jaderné dohodě s Iránem, jinak USA obnoví ropné sankce. Saudský korunní princ Mohamed bin Salman se v úterý 20.3.2018 setkal s prezidentem USA panem DonaldemTrumpem v Bílém domě a podle zpráv projednávaly i dohodu o íránském jaderném programu. Ceny ropy prudce stouply poté, co Salman prohlásil, že Saudská Arábie také vyvine jadernou zbraň, pokud ji Irán vyvine jako první.