Ropa WTI stoupla na 8-měsíčním maximu své ceny

Úterý 31. října v 07:55 OIL 116 FX24
Ceny ropy v pondělí dne 30.října 2017 stouply; světový benchmark Brent se poprvé za více než dva roky dostal se svoji cenou  nad 60 USD za barel a lehká  americká ropa WTI (West Texas Intermediate)  skončila na osmiměsíčním maximu své ceny. Aktuálně během evropského rána dne 31.října 2017, zhruba v čase 7:40 CET se na světovém komoditním trhu cena ropy WTI pohybuje ve výši 54,11 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,07 % své předchozí ceny a severomořská ropa Brent vykazuje svoji cenu ve výši 60,78 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,20 % ceny. Tento momentální pokles cen  ropy na komoditním trhu byl dle analytiků způsoben zejména výběrem dosažených zisků investory.

 

Nárůst v cenách ropy pramení ze spekulací, že OPEC a další významní těžaři prodlouží dohodu o omezení těžby. Další schůze OPEC se bude konat 30. listopadu ve Vídni. Futures ropy Brent stouply o 46 centů (0,8 %) na 60,90 USD za barel; nejvyšší úroveň od 7. července 2017. Za minulý týden stouply o 4,7 %. Futures ropy West Texas Intermediate (WTI) stouply o 25 centů (0,5 %) na 54,15 USD za barel. Po 4% nárůstu za minulý týden se ceny dostaly na nejvyšší úroveň od 23. Února letošního roku 2017. "Silná ekonomická data a množící se zprávy o prodloužení těžebních škrtů OPEC vyrovnaly nárůst v objemu americké těžby," řekl Tyler Richey, editor Sevens Report. "Kromě toho trh očekává zesílení poptávky."

 

Prudký nárůst cen ropy však některé analytiky znervózněl. Obávají se, že rostoucí cena ropy bude podnětem pro zvýšení těžby. "Současná cenová hladina by mohla předznamenávat silnější produkci v roce 2018. Zatím se růst cen projevil nárůstem počtu těžebních plošin za minulý týden," řekl Robbie Fraser, analytik pro Schneider Electric. Data z Baker Hughes ukázala mírný nárůst počtu aktivních plošin poprvé za poslední čtyři týdny.

 

Z hlediska technické analýzy dle údajů finančních stratégů investičních bank pak lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) vykazuje dosavadní roční nárůst své ceny o + 6,08 % ceny, avšak v cenovém porovnání od začátku letošního roku 2017 tato energetická surovina též nazývaná jako černé zlato dosavadně ztrácí o – 5,35 % své ceny. Severomořská ropa Brent dle této analýzy vykazuje v porovnání již kladná čísla v obou ukazatelích a to nárůst své ceny od začátku letošního roku 2017 o + 3,72 % ceny a v ročním porovnání již dokonce ropa Brent vykazuje dvouciferné číslo a to růst své tržní hodnoty o + 15,09 % své ceny.