Ropná X-Site Energy Services čelí vlně kritiky

Čtvrtek 27. února 2.27.  Site Greta

Kanadská ropná společnost X-Site Energy Services čelí vlně kritiky. Na sociální sítě se dostala karikatura dívky připomínající klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou. Její nahá silueta je vyobrazena zezadu, přičemž dvě ruce ji drží za její dva dlouhé copy. Přes spodní část zad je napsáno slovo „Greta“ doplněné logem společnosti.


Karikatura dívky na obrázku se nápadně podobá sedmnáctileté aktivistce ze Švédska, která do kanadského Edmontonu loni v říjnu přilákala obrovský dav na klimatickou stávku. Teenagerka často nosí vlasy spletené do dvou copů. Radní Michelle Narangová sdělila kanadskému deníku Global News, že fotografie, kterou jí poslala kamarádka pracující v ropném průmyslu, ji dohnala k slzám.


Jak uvedl deník Huffington Post, nálepku s logem někdo zveřejnil na webu X-Site Energy Services jako propagační materiál, který se nosí na přilbách. Oficiálně ji ale pravděpodobně nikdo nedistribuoval. Znechucení byli i samotní pracovníci společnosti.


„Přemýšlela jsem o tom celý den. Toto rozhodně není v pořádku,“ sdělila Narangová, která znechuceně sdílela své myšlenky a fotografii v příspěvku na Facebooku. Narangová, která žije v Rocky Mountain House v západní části Alberty, je hrdou zastánkyní kanadské energie. V ropném průmyslu si na živobytí vydělává i její rodina. 


„Tato společnost představuje vše, proti čemu ropný a plynárenský průmysl musí bojovat. Je mi na zvracení z toho, že si X-Site Energy Services myslí, že tvrdě pracující muži a ženy v energetickém průmyslu budou podporovat znásilnění dítěte,“ řekla rozhořčená Narangová.


Narangová měla pocit, že by něco takového nemělo zůstat bez povšimnutí. Zavolala proto generálnímu řediteli X-Site Energy Services Dougovi Sparrowovi s dotazem, jestli samolepky vyrobila jeho společnost. 


„Thunbergová už není dítě“


„Když jsem se ho zeptala, jestli si je vědom toho, že existují nálepky s logem firmy zobrazující znásilnění Thunbergové, odpověděl, že ano, že si toho vědom je,“ popsala Narangová telefonický rozhovor. Zeptala se ho také, zda je podle něho v pořádku, že jeho společnost připouští znásilnění dětí. Sparrow argumentoval tím, že Thunbergová už není dítě (17 let)


Na svých webových stránkách se X-Site Energy Services prezentuje jako ropná a průmyslová společnost, která slouží centrální Albertě a severní Britské Kolumbii.


Deníku Global News se podařilo ve středu v noci Sparrowa zastihnout. Odpovědi na otázku, zda jeho společnost nálepku vytiskla, se však vyhýbal. Jediné, co se od něho reportéři dozvěděli, bylo, že fotografii nálepky společnost nezveřejnila.


Sparrow prozradil, že uzavírá všechny stránky sociálních médií společnosti, včetně Facebooku, protože byly napadeny. „Tyto nálepky ani obrázky jsme na sociálních sítích nezveřejnili. Byly označeny na našich účtech, osobních i firemních, které právě zavírám, abych se pokusil zmírnit škody,“ řekl.


Případ řešila i policie. Ta ovšem došla k závěru, že se nejedná o dětskou pornografii. I přesto kauza nezůstala bez povšimnutí. Ministryně pro kulturu, multikulturalismus a postavení žen Leela Aheerová na Twitteru sdělila, že obraz považuje za naprosto žalostný, nepřijatelný a ponižující. „Tento čin by neměl být odrazem toho, co naše provincie znamená. Ten, kdo je za to zodpovědný, by se měl stydět a okamžitě se omluvit,“ napsala Aheerová.


Na tweet Aheerové zareagoval premiér Alberty Jason Kenney: „Děkuji za odsouzení tohoto odporného obrazu a zprávy, kterou vysílá.“


Zdroj: Huffington Post, iDNES