Trh s ropou dosavadně v trendu býčího trhu

Úterý 19. prosince v 13:26 403
Průběh obchodování s ropou na světovém komoditním trhu během druhého dne v těsně předvánočním trhu během evropského poledne 19.prosince 2017 vykazuje vzrůstající ceny ropy. Ceny světového ropného benchmarku Brent již v minulém týdnu po 11.prosinci 2017 vyletěly na nejvyšší hodnotu od poloviny roku 2015 po zveřejnění zprávy, že významný ropovod v Severním moři bude na několik týdnů uzavřen kvůli úniku ropy. Tento trend růstu cen přetrvává i v tomto týdnu, který je označován v kalendáři letošního roku 2017 jako 51.v pořadí.

 

Aktuálně se na světovém komoditním trhu během evropského poledne, zhruba v čase 12 : 09 CET dne 19.prosince 2017 pohybovala cena lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) na hodnotě ve výši 57,47 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,54 % své předchozí ceny. Severomořská ropa Brent v udávaném dni a čase vykazovala  růst své ceny o + 0,51 % a byla na hodnotě 63,55 USD za barel. Cena ropy Brent již od začátku letošního roku 2017 vyrovnala své cenové ztráty a zvýšila svoji cenu o + 8,50 % a v celkovém ročním porovnání pak její růst ceny představuje v percentuálním vyjádření zvýšení ceny o + 11,50 procent.

 

Příznivá ekonomická data z USA  předpověděla nárůst poptávky po ropě a rozptýlila část obav z rostoucího objemu americké těžby, nicméně podle Baker Hughes počet aktivních ropných plošin v USA stoupá už třetí týden v řadě. Americká ekonomika prudce roste. Za listopad v ní přibylo 228 000 pracovních míst a míra nezaměstnanosti zůstala na 4,1 %. Poslední zasedání centrální banky USA – FED (Federal Reserve Systém), které proběhlo ve dnech 12. až 13.prosince 2017 se rovněž vyjádřilo k trhu práce v USA a to ústy šéfové FEDu paní Janet Yelenové, která uvedla, že i nadále je FED přesvědčen o silném trhu práce v USA a předpokládá pokračující pokles míry nezaměstnanosti a uvedla odhad FEDu ve výši 3,9 % nezaměstnaných v roce 2018 na území Spojených států.

 

Světová ekonomika taky roste a poptávka po ropě stoupá po křivce, kterou jsme neviděli již desítky let, uvádějí ekonomičtí zpravodajové. Ropovod Forties, který vede ropu ze Severního moře do rafinérií ve Skotsku, bude po objevení praskliny vyřazen z provozu na zhruba tři týdny. Podle Financial Times přepravuje zhruba 40 % ropy a zemního plynu vytěžené Velkou Británií a s pevninou spojuje 85 těžebních zařízení. Dočasné vyřazení ropovodu bude mít pravděpodobně za následek odstavení několika těžebních plošin, což by podle Scotta Gecase, vrchního tržního stratéga v Long Leaf Trading Group, mohlo znamenat, že v brzké době uvidíme další prudké nárůsty cen ropy.