USA zvažují odstoupení od íránské jaderné dohody

Pátek 4. května v 07:36 Ruhani
Cena ropy ve čtvrtek dne 3.května 2018 opět stoupla a to již druhý den v řadě za sebou, kvůli obavám, že USA odstoupí od dohody o íránském jaderném programu a poté, co Mezinárodní měnový fond pohrozil, že vyloučí Venezuelu, což by mohlo vést k dalšímu poklesu těžby ropy. Ceny ropy setřásly předchozí slabost, kterou způsobila data o prudkém nárůstu ropných zásob a rekordní úrovni těžby v USA. Aktuálně během evropského rána dne 4.května 2018,zhruba v čase 7:15 CET se lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala v ceně 68,37 USD za barel a severomořská ropa Brent dosashovala svojí ceny ve výši 73,57 USD za barel a obě udávané komodity se obchodovaly v trendu velmi mírného poklesu svých předchozích cen.

Červnové futures ropy West Texas Intermediate (WTI) stouply během čtvrtka 3.5.2018 o 50 centů USD (o +0,7 % své ceny) na 68,43 USD za barel. Mezinárodní benchmark ropy Brent stoupl o 26 centů USD (o + 0,4 % své ceny) na 73,62 USD za barel. Z ropných produktů se dařilo benzínu, který stoupl o 0,4 % na 2,088 USD za galon, zatímco topný olej klesl o 0,4 % na 2,113 USD za galon. "Odpor vůči dohodě s Iránem a statistiky, které ukazují, že objem těžby OPEC byl ještě menší, než se očekávalo, jsou pro ropu příznivé," řekl Tyler Richey, koeditor v Sevens Report.

Podle agentury Bloomberg byl objem těžby států OPEC za duben 31,93 milionů barelů denně oproti březnovým 31,97 milionům. Investoři byli přes den napjatí, zda Donald Trump znovu zavede sankce proti Iránu a vypoví dohodu z roku 2015. Ta požadovala, aby Teherán omezil svůj jaderný program výměnou za omezení sankcí. Americké rozhodnutí tak s největší pravděpodobností podle zpravodajů přijde do 12. Května 2018, kdy vyprší původní platnost tohoto sankčního nařízení o omezení USA vůči Iránu. Nedávné prohlášení izraelského premiéra o údajných důkazech ohledně výroby atomových zbraní Iránci o to více ještě přiostřuje i tak velmi napjatou bezpečnostní situaci v daném regionu světa a podle ekonomických zpravodajů může vést až k potencionálnímu nedostatku ropy na trhu a jejímu dalšímu výraznému růstu ceny.

Ali Akbar Velayati, poradce nejvyššího vůdce Ayatollaha Ali Khamenei v oblasti zahraniční politiky, podle íránské národní televize řekl, že pokud USA odstoupí od dohody, Irán je bude následovat. "Vývoj cen naznačuje, že ropa WTI je silně závislá na geopolitickém napětí a nedostatku ropy na trhu, aby mohla nadále stoupat," napsal v nótě Lukman Otunuga, výzkumný analytik ve FXTM. "Přesto, že by ropa mohla stoupnout, pokud USA odstoupí od jaderné dohody s Iránem, příjmy budou nadále omezeny robustní těžbou ropy z břidlic v USA,"dodal. Nicméně podle analytiků makléřských společností a finančních stratégů investičních bank lze očekávat již během podzimních měsíců letošního roku 2018 cenu ropy WTI těsně nad hranicí ceny 70 USD za barel.