Zpráva o budoucnosti dohody OPEC-Rusko podpořila růst cen ropy

Úterý 28. listopadu v 08:11 OPEC S FX24
Již v závěru minulého týdne, označovaného v kalendáři letošního roku 2017 jako 47.v pořadí a to v  pátek 24.11.2017 se ceny ropy dostaly nahoru díky pokračujícím problémům ohledně ropovodu Keystone, zatímco jiná zpráva naznačila, že OPEC a Rusko se dohodli na hrubém plánu rozšíření dohody o omezení těžby. Futures ropy WTI - West Texas intermediate na New yorské burze tento den 24.11.2017  stouply o + 1,6% na 58,95 USD za barel, zatímco v Evropě na londýnské burze ropa Brent stoupla o + 0,58% a dosáhla na 63,90 USD za barel.

 

Ceny ropy se tak dostaly až na dvouleté maximum díky problémům s ropovodem Keystone, který propojuje ropné písky v kanadské Albertě s ropnými rafineriemi na území Spojených států. Tepna byla minulý týden uzavřena kvůli úniku ropy o objemu cca 5 000 litrů v oblasti Jižní Dakoty. Aktuálně během evropského rána dne 28.11.2017 se na světovém komoditním trhu lehká americká ropa WTI obchoduje v ceně 57,13 USD za barel v poklesu své denní ceny o – 0,64 % a severomořská ropa Brent vykazuje hodnotu ve výši 63,62 USD za barel, taktéž v poklesu o – 0,34 % své denní ceny.

 

Před plánovaným setkáním OPEC 30. listopadu se nicméně již nyní objevila zpráva, která naznačuje, že OPEC a Rusko se již rámcově dohodly ohledně prodloužení limitující dohody do období přesahující březen 2018.  Společnost Bloomberg citovala osoby, jež se účastnily debat, že po několika dnech rozhovorů se Moskva a Rijád dohodly na oznámení dalšího období škrtů během meetingu koncem tohoto měsíce. Produkční škrty skupiny OPEC byly jedním z klíčových faktorů působících kladně na pohyb cen ropy v poslední době, kdy dodávaly jistý pocit rebalancování trhu.

 

Zpráva o potenciální dohodě OPEC a Ruska přichází po několika týdnech nejistoty, zda Rusko přistoupí na další trvání tohoto paktu, jelikož existují obavy, že producenti neúčastnící se dohody toho využijí pro získání většího podílu na trhu. Míra americké produkce ropy mezitím stoupla na 9,66 milionů barelů denně, dle informací EIA. Podle analytiků makléřských společností a finančních stratégů investičních bank zatím jejich predikce ceny ropy odpovídá skutečnosti, kdy jejich odhady udávají, že cena ropy by neměla výrazněji překročit hranici 65 USD za barel v krátkodobém až střednědobém investičním horizontu.