Ceny ropy poklesly po komentářích Donalda Trumpa vůči OPEC

Úterý 26. února trump karika

Ceny ropy dosáhly více než týdenního minima poté, co Donald Trump obvinil OPEC z nedávného propadu cen, přičemž volal po umírnění ze strany kartelu. „Ceny ropy jsou příliš vysoké. OPEC, relaxujte prosím a berte to s klidem. Svět nyní nesnese nárůst cen!“ napsal Trump na Twitteru.


Dubnová ropa West Texas Intermediate během začátku nového obchodního týdne, který je označován v kalendáři letošního roku jako devátý v pořadí tak v pondělí 25.2.2019 klesla o 1,78 USD na barel, tedy o -3,1 % ceny, a na New yorské burze se ustálila na 55,48 USD za barel. Brzy ráno oproti tomu dosáhla až hranice 57,53 USD za barel podpořena očividným postupem v jednáních mezi USA a Čínou. Dubnová ropa Brent v pondělí 25.2.2019 na ICE Futures Europe klesla o 2,36 USD na barel, tedy 3,5 % své předchozí ceny, na 64,76 USD za barel což v tomto případě se jedná o největší denní dolarový a procentuální pokles od začátku letošního roku 2019. Co se front-month kontraktu týče, jak WTI, tak Brent se usadily na minimu.


Aktuálně pak v průběhu evropského úterního dopoledne 26.února 2019 se lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala na komoditním trhu na hodnotě ve výši 55,22 USD za barel s dosavadním denním pokračujícím poklesem o – 0,47 % své předchozí ceny. Evropský protějšek lehké americké ropy WTI a to severomořská ropa Brent se během úterního evropského dopoledne 26.2.2019, zhruba v čase 9:24 CET pohybovala na ceně ve výši 64,59 USD za barel a rovněž v pokračujícím poklesu své předchozí ceny a to o – 0,26 % své denní ceny. Podle analytiků makléřských společností nejen slovní intervence prezidenta USA Trumpa, ale zejména silnější americký dolar způsobil stávající obchodní trend medvědí trhu s ropou.


Stávající situace globálního finančního trhu ve vztahu k investorům nyní spíše nahrává atraktivním ziskům obchodníkům s akciemi, kdy zejména asijský akciový trh díky vysoké pravděpodobnosti ukončení obchodní války mezi USA a Čínou zaznamenal značně pozitivní růst cen akcií. V menší míře se tento faktor projevil i na nárůstu cen akcií jak evropského tak zejména US akciového trhu. V tomto ohledu pak Trumpův další tweet během pozdní neděle týkající se prodloužení termínu na zvýšení tarifů na čínský exporty podpořil trhy s vysokou mírou rizika. Původní zvýšení mělo proběhnout 1. března.


Nicméně většina analytiků se pozastavilo nad faktem jakým způsobem prezident USA pan Donald Trump komunikuje s obchodním světem a to prostřednictvím sociální sítě Twitter, kdy i jeden tweet dokáže rozhýbat miliardy amerických dolarů v rukou investorů a obchodníků. „Není překvapivé, že tweetuje nyní, jelikož jsme ve zhruba posledním měsíci viděli celkem značný posun cen směrem nahoru. Pomohla jim dost i celková tržní nálada.“ „Investorům bylo připomenuto, jaký vliv může mít pouhý komentář prezidenta USA; doslova dokáže změnit náladu na trhu,“ řekl Colin Cieszynski, hlavní stratég v SIA Wealth Management.


OPEC zdá se Trumpovy poznámky ignoruje. Zpráva Wall Street Journal oznámila, že skupina hodlá na setkání v dubnu letošního roku 2019 podpořit trvání produkčních omezení. OPEC a dalších 10 partnerských producentů mimo kartel, vedeni Ruskem, se koncem minulého roku dohodli na omezení produkce o kolektivních 1,2 milionu barelů denně během první poloviny letošního roku. Růst cen také hnaly americké sankce vůči ropným odvětvím zemí kartelu, jmenovitě Iránu a Venezuely.


Právě politická krize ve Venezuele byla jednou z hlavních faktorů růstu cen ropy v nedávném období. Podle expertů na trh s ropou lze předpokládat, že venezuelská krize bude ještě více eskalovat a může dojít až k výraznému omezení dodávek ropy a ohrožení strategického zájmu největšího naleziště ropy na světě. Na základě těchto skutečností se pak analytici makléřských společností v napojení na ekonomické zpravodaje domnívají, že cena ropy WTI by se mohla již brzy opět přiblížit hranici 60 USD za barel s predikcí pokračujícího růstu své ceny na globálním komoditním trhu.