Futures ropy stouply, investoři upírají oči na Irán

Středa 22. srpna v 12:53 Oil and USD FX24
Ropa si již v pondělí 20.8.2018 připsala třetí den růstu v řadě, den před koncem platnosti zářijových kontraktů. Sankce USA uvalené na Irán podpořily obavy ze snížení globálních zásob ropy.Obavy ohledně poptávky z rozvojových trhů a Číny se minulý týden prohnaly trhem a pro ropu tak způsobily třetí týden ztrát za sebou. Ropa West Texas Intermediate (WTI) tak během pondělí 20.8.2018 na New Yorské burze stoupla o 52 centů, jinak 0,8 % své předchozí ceny a skončila na hodnotě ve výši 66,43 USD za barel. Globální benchmark severomořské ropy Brent dne 20.8.2018 stoupl o 0,5 %, v absolutních číslech o 32 centů, na cenu ve výši 72,21 USD za barel. Týdenní ztráta evropské ropy byla za minulý týden k pátku 17.8.2018 ve výši 1,3 procenta.

 

Aktuálně v průběhu začátku evropského středečního odpoledne 22.srpna 2018 a to zhruba v čase 12:45 CET se na světovém komoditním trhu lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala na hodnotě ve výši 66,68 USD za barel s dosavadním denním posílením o + 1,28 % své ceny. Severomořská ropa Brent v uváděném dni a čase vykazovala svoji cenu ve výši 73,63 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 1,38 % své ceny.  Překvapivý nárůst amerických zásob minulý týden rovněž podpořil pokles cen, zatímco celková síla amerického dolaru pouze podtrhla obavy z globální poptávky po energii, což ceny poslalo dolů. Na úplném konci týdne ale ropu podpořily zprávy, že USA a Čína se hodlají vrátit k jednáním ohledně jejich vzájemné obchodní politiky, ačkoli očekávání ohledně výsledků těchto meetingů zůstávají slabá.

 

Obavy z rozšíření krize turecké měny na ostatní rozvíjející se trhy vyvolalo obavy na trhu komodit, kde minulý týden došlo k odprodeji průmyslových kovů. ICE U.S. Dollar index dosáhl 14-měsíčního maxima. Americké sankce proti Iránu mají vstoupit v platnost v listopadu. Analytici zatím říkají, že není jasné, jaká část iránské ropy zmizí z trhu. Giovanni Staunovo, komoditní analytik z UBS Wealth Management předpokládá, že ačkoli chování Turecka a Číny jsou divoké karty, je pravděpodobné, že dojde k poklesu o 1 – 1,5 milionu barelů ropy denně. Tyto skutečnosti pak analytiky makléřských společností vedou k přesvědčení, že v krátkodobém investičním horizontu lze očekávat pokračující trend růstu cen ropy na světovém komoditním trhu.