Investoři se obávají omezení poptávky po ropě

Pondělí 5. srpna Ropa a zlato FX24

Začátek nového obchodního týdne, který je označován v kalendáři letošního roku 2019 jako třicátý druhý v pořadí přenesl na komoditní trh obavy investorů z vývoje globálního ekonomického růstu, kdy předpokládají jeho zpomalení pod vlivem nové fáze obchodní války mezi USA a Čínou. Důsledky tohoto vzájemného vztahu USA a Číny se dle analytiků promítnou do snížené poptávky po ropě v jehož důsledku již ceny ropy na globálním komoditním trhu s ropou silněji poklesly.


Aktuálně v průběhu evropského pondělního dopoledne 5.srpna 2019, zhruba v čase 8:48 CET se lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala na komoditním trhu NYMEX (New Yourk Mercantile Exchange) na hodnotě ve výši 54,93 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 1,31 % své ceny. Evropský protějšek vůči ropě WTI a to severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase obchodovala na komoditním trhu ICE (Intercontinental Exchange Europe) na hodnotě ve výši 61,04 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 1,37 % své předchozí ceny. Podle analytiků tento současný cenový vývoj globálního komoditního trhu s ropou již plně v předstihu odráží velmi potencionálně reálně možnou situaci výraznějšího poklesu poptávce po ropě ze strany Číny v důsledku silnějšího poklesu ekonomického růstu.


Tento pokles ekonomického růstu Číny a s tím spojená snížená poptávka po ropě je dle finančních stratégů investičních bank do značné míry v důsledku znovuobnovení obchodních sporů mezi USA a Čínou. Zavedením od 1.9.2019 ze strany USA nových celních tarifů ve výši 10 %  na zboží a služby dovážené z Číny do USA v celkovém objemu zhruba 300 miliard USD se dle ekonomických zpravodajů vzájemné rozhovory mezi USA a Čínou ohledně ukončení obchodní války výrazně zkomplikovaly. Na tuto situaci zareagoval nejen komoditní trh s ropou, ale i celý akciový trh asijského regionu a zejména pak Činy a Japonska. Například japonský akciový index NIKKEI v pondělí 5.8.2019 vykazoval pokles své denní hodnoty o – 1,74 % bodů, čínský akciový index SHANGHAI vykázal tento uváděný den pokles o – 1,55 % své denní bodové hodnoty a akciový index hongkongské burzy HSI poklesl dokonce o – 2,84 % bodů.


Tento pondělní dne 5.8.2019 pokles asijských akciových trhů představuje podle ekonomických zpravodajů dosažení šestiměsíčního cenového minima akciových trhů v tomto regionu. V důsledku toho investoři hledali aktiva s bezpečným přístavem kvůli narůstání obchodního sporu mezi Čínou a Spojenými státy, dvěma největšími ekonomikami světa. Zatímco ceny ropy na globálním komoditním trhu klesaly tak vzrostla cena investičního zlata, které investoři pojali jako relativně bezpečnější přístav pro své investiční zhodnocení. Cena zlata tak od konce minulého týdne výrazněji vzrostla a aktuálně v průběhu evropského pondělního dopoledne 5.8.2019, zhruba v čase 9:15 CET se investiční zlato obchodovalo na komoditním trhu COMEX (Commodities Exchange Centre) na hodnotě ve výši 1.468,50 USD za trojskou unci s dosavadním denním posílením o + 0,7547 % své ceny.


Podle analytiků makléřských společností lze v důsledku i změny monetární politiky centrální banky Číny, která podhodnotila čínský chuan a to zhruba o 1,4 % vůči USD, kdy chuan dosáhl tak zvané klíčové pozice v hodnotě 7 USD, lze očekávat sníženou poptávku po ropě WTI, kdy tento směnný kurz zvyšuje náklady čínského dovozu ropy. Obchodní válka mezi USA a Čínou a rostoucí nabídka by měla urychlit trend spekulantů snižujících jejich býčí pozice na termínovaných trzích WTI. Podle ekonomických zpravodajů pak komoditní spekulanti omezili býčí sázky na americkou ropu WTI a to již v týdnu do 30. Července letošního roku 2019, zatímco medvědí sázky vzrostly na nejvyšší počet od února 2019, Právě tito spekulanti však zvýšili své býčí pozice ve futures ropy Brent, uvedla v pátek 2.8.2019 americká komise pro obchodování s komoditami (CFTC).