Pokles globálních zásob ropy způsobil růst cen

Čtvrtek 28. března Ropa OPEC FB

Již v úterý dne 26.3.2019 ceny ropy stoupaly, přičemž americké ceny si připsali první růst po třech dnech, způsobený zejména snížením globální produkce skupinou OPEC a poklesem zásob kvůli americkým sankcím na Irán.


„Hlavní pozornost je stále spíše na straně zásob než na straně poptávky,“ řekl Fawad Razawzada, technický analytik Forex.com. “Obavy týkající se poptávky z důvodu slabších ekonomických dat se objevují, nicméně skupina OPEC nadále limituje množství dostupných zásob a snaží se tak uměle dosáhnout zvýšení cen ropy.“ Futures americké ropy v začátku 13.týdne roku 2019 a to v pondělí dne 25.3.2019 byly na nejnižší úrovni za poslední týden díky oslabené poptávce po energii z důvodu přetrvávajících obav ze zpomalení ekonomiky. Zveřejněná data spolu s poklesem výnosů ze státních dluhopisů – a inverze výnosové křivky – napomohly k prohloubení těchto ekonomických obav.


Cena lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) rostla během úterý dne 26.3.2019 na new yorské burze o 1,12 USD, jinak 1,9 % své denní ceny, a stoupla na  hodnotu ve výši 59,94 USD za barel. Přitom ještě v pondělí dne 25.3.2019 se cena ropy WTI ustálila na 58,82 USD za barel, což bylo nejníže pro front-month kontrakt od 15. Března letošního roku 2019. Aktuálně během čtvrtečního evropského rána dne 28.3.2019 se ropa WTI obchodovala na hodnotě ve výši 59,17 USD za barel s momentálním denním poklesem o – 0,40 % své ceny. Evropský protejšek a to ropa Brent se obchodovala také v momentálním denním poklesu o 0,24 % své ceny na hodnotě ve výši 67,67 USD za barel.


Snahy OPEC snížit produkci a americké sankce na Venezuelu a Irán poskytly cenám nějakou podporu a za poslední rok proto došlo k růstu o více než 50%. Během pondělí dne 25.3.2019 také rostlo napětí ohledně Venezuely, člena OPEC, když ministr zahraničí USA Mike Pompeo řekl svému ruskému protějšku Sergei Lavrovovi, že USA nebude nečinně přihlížet, pokud bude Rusko nadále posílat své vojáky na podporu režimu Nicolase Madura. Americká vláda uznává jakožto legitimního prezidenta opozičního lídra Juana Guaido.


Co se týče ostatních dat, dubnový benzín stoupl o 0,9 % na 1,956 USD za galon a topný olej po růstu půl procenta stoupl na 1,990 USD za galon. U zemního plynu naopak došlo k poklesu o půl procenta a klesl na 2,84 USD za milion BTU. Podle analytiků makléřských společností a finančních stratégů investičních bank lze očekávat a to již v krátkodobém investičním horizontu překročení cenové hranice ropy WTI nad 60 USD za barel a výrazné přiblížení ceny severomořské ropy Brent k 70 USD za barel.