Ropa zažila další největší denní nárůst své ceny

Pátek 2. února v 08:06 159
Ceny ropy ve čtvrtek 1.února 2018  zaznamenaly největší denní nárůst za poslední týden poté, co Goldman Sachs uvedl, že trh už patrně dosáhl rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou a předpověděl, že Brent v tomto roce stoupne na 80 USD za barel. Futures West Texas Intermediate stouply o + 1,07 USD za barel což v percentuálním vyjádření představovalo denní růst o + 1,7  % ceny na hodnotu ve výši  65,80 USD za barel. Jde o největší jednodenní jak relativní, tak absolutní nárůst od 24.ledna letošního roku 2018 . Severomořská ropa Brent stoupla o +76 centů USD za barel ( tj.denní růst o + 1,1 % ceny) a skončila na hodnotě ve výši  69,65 USD za barel.

 

Aktuálně během evropského rána dne 2.února 2018 se na komoditním trhu lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchoduje v ceně 66,13 USD za barel v trendu pokračujícího růstu své ceny a to s dosavadním denním růstem o + 0,50 % své ceny. Severomořská ropa Brent taktéž vykazuje známky momentálního býčího trhu a přibližuje se velmi blízko hranici ceny 70 USD za barel, zhruba v čase 7:47 CET se ropa Brent obchoduje na hodnotě ve výši 69,90 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,36 % své předchozí ceny.

 

"Trh s ropou patrně dosáhl rovnováhy, o půl roku dříve než jsme čekali," uvedli analytici z Goldman Sachs ve čtvrteční nótě. "Pokles zásob byl na konci roku 2017 uspíšen tím, že státy OPEC dodržují dohodu o omezení těžby, stoupající poptávkou, rozsáhlou údržbou infrastruktury a výpadkem těžby ve Venezuele.", uvedli analytici a finanční stratégové této americké investiční banky Goldman Saxchs, která dle odhadů ekonomických zpravodajů v období ropné krize, kdy klesla cena ropy pod 30 USD za barel postupně vytvořila vlastní investice v ropných zásobách přesahujících 300 miliard  USD.

 

Podle analytiků makléřských společností a finančních stratégů ostatních investičních bank můžeme se spoustou těchto faktorů , které ovlivňují podle zprávy analytiků Goldman Sachs počítat i v roce 2018. Odborníci na trh s ropou tak výšili svou tříměsíční, šestiměsíční a roční předpověď cen ropy Brent na 75 USD, 82,50 USD a 75 USD za barel. Kombinace odhodlání OPEC pokračovat v omezení těžby a stoupající poptávka po ropě naznačuje, že zásoby ropy a ropných produktů budou i v roce 2018 nadále klesat a bude potřeba najít jiné zdroje aniž by tento proces ohrozil tempo růstu cen ropy na světovém komoditním trhu.

 

Ceny ropy také našly podporu ve zprávě americké Správy energetických informací (EIA), která ve středu  31.1.2018 informovala o překvapivém poklesu domácích zásob benzínu a také o tom, že za poslední čtyři týdny stoupla poptávka po benzínu o 7,1 % oproti stavu před rokem. Na newyorské burze stouply ceny benzínu o + 0,1 % ceny  na 1,896 USD za galon. Ve středu  31.1.2018 stoupl + o 1,2 %. své ceny také topný olej a to na 2,09 USD za galon. Nicméně v této souvislosti někteří analytici varují, že by cena ropy  Brent mohla spadnout zpátky pod 60 USD za barel, a to kvůli americké těžbě. Středeční data ze dne 31.1.2018 od EIA  totiž ukázala, že objem americké těžby stoupl na 9,9 milionu barelů denně a je podle finančních stratégů více než pravděpodobné, že USA v letošním roce opět dosáhnou a přesáhnou hranici denní těžby a to v objemu nad 10.miionů barelů denně, kde byl objem těžby ropy naposledy a to jen velmi krátce v listopadu 2017 a dosáhl objemu 10,038 milionu barelů denně, jinak tento rekordní objem těžby dosahovaly USA naposledy v roce 1970.