Saudská Arábie obnovila těžbu na cílovou úroveň

Úterý 1. října OIL 116 FX24

V Saudské Arábii již ropný gigant Saudi Aramco obnovil těžby surové ropy do úrovně před útoky na svá ropná zařízení a v průběhu pondělí 30.září 2019 tak vyrovnal předchozí výpadek do cílové úrovně v objemu zhruba 10 milionů barelů denně. Tato skutečnost pak na komoditním trhu krátkodobě způsobila převis nabídky nad poptávkou a cena ropy o to více ještě prohloubila svůj pokles.


Aktuálně v průběhu úterního dopoledne a v začátku evropského odpoledne 1.října 2019 se ovšem tento stav převisu nabídky nad poptávkou vyrovnal a dokonce došlo k změně obchodního trendu, kdy cena ropy v rámci svého denního pohybu vzrostla. Momentálně tak dne 1.10.2019, zhruba v čase 12:42 CET se na komoditním trhu NYMEX (New York Mercantile Exchange) lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala na hodnotě ve výši 54,60 USD za barel s dosavadním denním posílením o + 0,98 % své ceny. Evropský protějšek ropy WTI a to severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase obchodovala na komoditním trhu ICE (Intercontinental Exchange Europe) také v obchodním trendu býčího trhu s nárůstem o + 1,05 % ceny na hodnotě ve výši 59,87 USD za barel.


Saúdskoarabská státní ropná společnost Saudi Aramco tak dle sdělení vedení této ropné společnosti již obnovila těžbu ropy na úroveň, kde byla před útoky na její ropná zařízení ze 14. Září letošního roku 2019. Oznámení o ukončení omezených dodávek a vyrovnání tak zvaného skluzu v těžbě  v pondělí 30.9.2019 sdělil přímo generální ředitel obchodní divize firmy Ibráhím Búaínaín. Ve svém vyjádření pak dále uvedl, že plná tak zvaně cílová těžba surové ropy byla podle něj plně obnovena již v průběhu minulého týdne a to už 25. Září 2019. Podle analytiků makléřských společností investoři však na tuto skutečnost zareagovali až po tomto oficiálním oznámení společnosti Saudi Aramco.


Útoky na ropná zařízení Abkajk a Churajs v polovině září 2019 tak snížily denní těžbu v Saúdské Arábii o 5,7 milionu barelů, což znamená zhruba o polovinu její celkové produkce. Saúdská Arábie je největším vývozcem ropy na světě a zároveň takzvaným dodavatelem poslední instance, na kterého v době nečekaného výpadku dodávek spoléhá více zemí. Saúdská Arábie dokázala udržet dodávky zákazníkům na úrovních před útokem, protože čerpala ropu ze svých obrovských zásob. Nabízela také jiné druhy ropy z dalších polí. Informované zdroje minulý týden agentuře Reuters řekly, že těžební kapacita firmy Saudi Aramco byla obnovena na 11,3 milionu barelů denně. Saúdští činitelé uvedli, že do listopadu by měla dosáhnout jejich celková produkce surové ropy 12 milionů barelů denně. Tento stav ovšem podle analytiků makléřských společností nepovede k výraznému zvýšení cen ropy na globálním komoditním trhu.