Skutečně se zpomalí růst poptávky po ropě ?

Čtvrtek 15. listopadu Ropa OPEC FB

Byl nastolen nový pohled odborníků a předpokládá se v něm, že dojde ke zpomalení růstu poptávky po ropě, a to o celých 70 tisíc barelů za den.


 


Současně je očekáván nárůst nabídky ropy ze zemí, které nejsou součástí OPEC. Může proto nastat zcela nestabilní situace na trhu s ropou a výsledkem by měla být samozřejmě opět nižší cena ropa.


Mělo by se tak stát již v roce 2019 a převis poptávky po ropě by se měl promítnout do všech zemí, které vyvážejí ropu. Růst poptávky by se měl zpomalit proto, že je možné předpokládat zejména zpomalení světové ekonomiky či změny v mezinárodních vztazích. Dlouhodobě nižší poptávku po ropě předpokládá i IEA.


 


V současné době byl zlomen medvědí trend ceny ropy. Stalo se tak po tom, co přišla na veřejnost informace o možném snížení nabídky ropy ze strany OPEC, což vedlo k přímému navyšování ceny ropy. Tato radost však byla značně krátkodobá a ceny ropy opět klesají. Důvodem je právě Trumpova informace o možném snížení produkce ropy v rámci OPEC. Současně odhady analytiků předpokládají, že poptávka po ropě bude do 2040 klesat ještě rychleji, než se dříve předpokládalo, a to je určitě velký problém pro všechny zúčastněné strany.


 


Agentura Reuters však nyní zveřejnila zprávu o tom, že producenti ropy chystají omezení těžby ropy až o 1, 4 milionů barelů denně. Šlo by tak o skutečně značné snížení, které je nyní podpořeno zvyšující se cenou ropy. O tomto by členské země OPEC měli jednat na svém valném shromáždění již 6.prosince letošního roku 2018. Zda toto snížení těžby surové ropy, ke kterému se s největší pravděpodobností připojí i Ruská federace přinese očekávané zvýšení ceny ropy na světovém komoditním trhu většina analtiků investičních bank přesvědčená není. Pro toto tvrzení existuje fakt, že stávající monetární politika USA představuje trend posilující směnné hodnoty amerického dolaru a tím další předpoklad poklesu či stagnace cen ropy na globálním komoditním trhu.


 


Cena ropy Brent v čase 17. 20 hodin dne 14. 11 připisovala + 2, 7 procent a vyšplhala se tak na hranici 67, 24 USD na barel ropy a severoamerická ropa WTI připsala o + 2, 33 % a dostala se tak na hranici 56, 99 USD za barel. Aktuálně pak v průběhu čtvrtečního evropského odpoledne 15.listopadu 2018, zhruba v čase 14:18 CET se cena lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) pohybovala ve výši 56,37 USD za barel s dosavadním denním posílením o + 0,21 % ceny. Severomořská ropa Brent v uváděném dni a čase vykazovala svůj denní nárůst o + 0,82 % ceny na hodnotě ve výši 66,66 USD za barel.