Vývoj cen ropy prozatím bez očekávaní výrazných změn

Pondělí 27. května Oil and USD FX24

V současnosti a během několika posledních dnů se vývoj cen ropy na globálním komoditním trhu pohyboval u ropy Brent v cenové hladině již pod 70USD za barel a ropy WTI pod 60 USD za barel. Na tomto obchodním trendu ceny ropy doposud nic nezměnili výsledky voleb do Evropského parlamentu ani návštěva prezidenta USA pana Donalda Trumpa v Japonsku.


 


Během pondělního dne 27.května 2019 zavítal prezident USA pan Donald Trump na pozvání předsedy japonské vlády pana Shinzo Abe do Tokia. Rozhovory obou státníků, podle sdělení veřejných médií se zejména týkají ohledně obchodní dohody mezi USA a Japonskem a to v atmosféře, kdy USA již skrz cla vedou obchodní válku s Činou a je na spadnutí zavedení cel na dovoz automobilů z Evropy, ale i Japonska do Spojených států amerických. Hodnota amerického dolaru dle indexu DXY (US Dollar Currency Index) vzrostla na 97,70 USD bodů s dosavadním denním posílením o + 0,09 % bodové hodnoty a ceny ropy zachovaly svůj inverzní vztah k hodnotě  USD a zamířily směrem dolů.


 


Aktuálně v průběhu pondělního evropského odpoledne 27.5.2019, zhruba v čase 14:24 CET se lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala na komoditním trhu na hodnotě ve výši 58,56 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,12 % své ceny. Evropský protějšek americké ropě WTI a to severomořská ropa Brent se obchodovala v ceně na hodnotě ve výši 69,14 USD za barel, avšak již s dosavadním denním růstem o + 0,66 % své ceny. Ropa Brent od začátku letošního roku 2019 vykázala svůj růst o + 25,58 % své ceny, nicméně v ročním porovnání stále vykazuje ztrátu o – 5,24 % své ceny za posledních 52 týdnů.


 


Ropa WTI v těchto ukazatelích pak udává o něco menší růst od začátku roku letošního roku 2019, ale také o něco vyšší ztrátu v rámci ročního srovnání vývoje růstu cen. Lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) od začátku letošního roku 2019 vzrostla o + 22,88 % své ceny, avšak v ročním srovnání dle dat technické analýzy, která vykázala pokles ceny ropy WTI  o – 7,59 % své ceny za posledních 52 týdnů. Podle analytiků makléřských společností a finančních stratégů investičních bank lze předpokládat, že vývoj ceny ropy jak ropy Brent tak ropy WTI v střednědobém investičním horizontu se bude opětovně vyvíjet v obchodním trendu býčího trhu a to minimálně o nárůst jednotlivých svých ročních zrát své ceny.